Tuesday, June 7, 2011

do you know

Jim Rohn says, “if you read a book a week, in a year you’ll have read 52 books. In ten years 520 books. You’ll be in the top 1% in your field. 
You’ll be more motivated, better educated; you’ll become the leader in your field.”     You’ve go to educate yourself if you want to become richer.
so lets do it!!!
here is the books...
i lov to read
bend bamboo from bamboo shoots
we can read anywhere....

2 comments:

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Ilmu yang dimiliki oleh Allah SWT adalah terlalu luas. Subhanallah! Utk mempelajari ilmu Allah, aekiranya kita kumpulkan segala pokok2 sebagai pena dan lautan sebagai dakwat pun tidak mencukupi w/pun ditambah seumpamanya.
Surah Luqman:27وَلَوۡ أَنَّمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ مِن شَجَرَةٍ أَقۡلَـٰمٌ۬ وَٱلۡبَحۡرُ يَمُدُّهُ ۥ مِنۢ بَعۡدِهِۦ سَبۡعَةُ أَبۡحُرٍ۬ مَّا نَفِدَتۡ كَلِمَـٰتُ ٱللَّهِ‌ۗ Dan sekiranya segala pohon yang ada di bumi menjadi pena dan segala lautan (menjadi tinta), dengan dibantu kepadanya tujuh lautan lagi sesudah itu, nescaya tidak akan habis Kalimah-kalimah Allah itu ditulis`
Surah AlKahfi:109 قُل لَّوۡ كَانَ ٱلۡبَحۡرُ مِدَادً۬ا لِّكَلِمَـٰتِ رَبِّى لَنَفِدَ ٱلۡبَحۡرُ قَبۡلَ أَن تَنفَدَ كَلِمَـٰتُ رَبِّى وَلَوۡ جِئۡنَا بِمِثۡلِهِۦ مَدَدً۬ا Katakanlah (wahai Muhammad): Kalaulah semua jenis lautan menjadi tinta untuk menulis Kalimah-kalimah Tuhanku, sudah tentu akan habis kering lautan itu sebelum habis Kalimah-kalimah Tuhanku, walaupun Kami tambahi lagi dengan lautan yang sebanding dengannya, sebagai bantuan.
Persoalannya sekarang, adakah semua perkara yang mesti kita pelajari berbandingkan dengan umur manusia? Sebenarnya Allah SWT. Pencipta manusia mengetahui keadaan manusia dan Allah SWT menurunkan AlQuran sesuai dengan keperluan dan batas umur manusia. AlQuran merupakan petunjuk sepanjang zaman sehinggalah qiamat dan semua keperluan manusia terdapat didialamnya. Surah AlAn`aam:38مَّا فَرَّطۡنَا فِى ٱلۡكِتَـٰبِ مِن شَىۡءٍ۬ Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini`
Maknanya segala ilmu yg kita pelajari mestilah mendekati dan membesarkan kekuasaan Allah SWT. Tapi apa yg berlaku adalah sebaliknya malah tidak memahmi hakikat kehidupan yg sebenarnya. Semakin bijaknya manusia, semakin sombong dan kufur mereka. Contohnya: Surah AlBaqarah:31وَعَلَّمَ ءَادَمَ ٱلۡأَسۡمَآءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَہُمۡ عَلَى ٱلۡمَلَـٰٓٮِٕكَةِ فَقَالَ أَنۢبِـُٔونِى بِأَسۡمَآءِ هَـٰٓؤُلَآءِ إِن كُنتُمۡ صَـٰدِقِينَ
Allah SWT telah mengajar Nabi Adam a.s. ilmu2 yg layak sebagai seorang manusia dan apabila turun ke bumi sudah layak menjadi seorg khalifah dan berupaya mentadbir bumi ini. Bukan duduk dlm gua jadi orang batu atau orang Utan sehingga tidak tahu mengenai penghidupan.Adakah taraf nabi bersifat fatonah hidup seperti org mula2 zaman batu? Begitu kufurnya manusia orientalis dan ramai pula mempercayainya. Subhanallah!

ainhany said...

Waalaikumusalam ustzah,

SUBHANALLAH....indahnya persahabatan..dan luasnya pandangan.. Terima kasih berkongsi tentang ilmu yang tak berkessudahan ini. Semuga kita terpilih mnjadi hamba ALLAH yang mngsyukuri dan bijak mnggunakan ilmu ..Mnafaat buat alam dan dunia.

Terima kasih .