Tuesday, May 24, 2011

Tips terkena simbahan asid

Prof Dr Zainudin Arifin dalam berita yang disiarkan oleh BH hari ini memberikan beberapa tip untuk mengelakkan kecederaan serius jika individu terkena simbahan asid. Kata beliau:

"Mereka seharusnya keluar dan pergi bekerja seperti biasa dan pada masa sama mereka hendaklah mengambil tindakan dan langkah keselamatan. Kesan akibat simbahan asid boleh dikurangkan jika mereka tahu apa yang hendak dilakukan," katanya hari ini.

Bagi mencegah kesan penghakisan teruk dan kecacatan kekal pada kulit, Zainudin daripada Jabatan Kimia, Fakulti Sains, Universiti Malaya menasihatkan kaum wanita supaya membawa sebotol air dalam beg tangan mereka dan menggunakannya untuk mencuci simbahan asid jika kejadian seumpamanya berlaku kerana air adalah bahan pelarut mudah mencairkan kimia.

"Cuci bahagian badan dan bersihkan simbahan asid dengan menggunakan sebanyak air yang mungkin kerana masa amat kritikal ketika ini. Jika anda melengahkan pencucian asid itu, kesan lebih buruk dan menakutkan akan berlaku.

"Dapatkan sebanyak air dan berada di dalam aliran air sekurang-kurangnya 15 minit, lebih baik jika dapat 30 minit, kemudian tukar pakaian dan hanya selepas itu anda dapatkan rawatan," katanya.

Beliau berkata, jika serbuk penaik, sodium bikarbonat boleh diperoleh, mangsa simbahan asid boleh mencampurkannya dengan air dan meletakkan di kawasan yang terkena simbahan asid bagi meneutralkan kesan asid berkenaan.

"Jika dalam keadaan paling teruk di mana tiada air boleh diperoleh, lap kawasan yang terkena simbahan asid dengan sebersih-bersihnya," katanya.

SUMBER : TERIMA KASIH  klik CACAMARBA 

KOMEN : sama2 ambilkan ini sebagai info dan berhati2 dengan setiap kemungkinan. Andainya tak berlaku pada diri sekurang-kurangnya kita mmbantu mereka yang mmerlukan...Hidup dengan mmberi..  

8 comments:

ibu syafiq said...

tips y sgt2 b'guna.thank's share k.ani...

Papa Mifz said...

nice info...tq for sharing....

aizamia3 said...

yup.. betul.. samalah jugak kalau kena air panas..

ainhany said...

ibu shafiq,

sama2....
mg2 dijauhi hendaknya.

ainhany said...

papa mifz,

mudah2an bermanfaat dan kita sama2 dapat mmbantu dan mnghindari...:)

ainhany said...

aiza,

oo ye ke?? ooo penawr juga upernya..terimakasih atas info.

KAMATO said...

terima kasih maklumat ini

ahmad humairi said...

assalamualaikum,

info yang baik untuk dikongsikan, terima kasih.

....kalau ujan lebat...jangan malu-malu main hujan masa tuh.