Monday, May 31, 2010

Pahit Manis Mei 2010

31 mei di akhiri dengan peristiwa buruk pencerobohan tentera israel laknatullah keatas kapal lifeline4Gaza(LL4G). Wahai Israel, Telinga Tuhanku sentiasa mendengar, matanya tak pernah lelap dan Dia sentiasa wujud bersama hambaNya. Kami percaya dan yakin Gaza dan Palestin akan bahagia. Usaha misi kemanusiaan akan diteruskan. Semuga dicucuri rahmat dlm himpunan firdausi buat syuhada yg terkorban. Keselamatan illahi mengiringi misi kami: Alfatihah  Setiap kita mestilah mengambil bahagian melaksanakan kewajiban membebaskan bumi suci Palestin ini. Jika belum laksanakan doa dan salurkan sumber kewangan Kempen rm10./sebulan ke haluanpalestin( tak faham tanya ye).

Namun begitu MEI juga mmbawa kegumbiraan dan kenangan manis buat sejarah peribadi masing2 di bulan ini. Beberapa anak2 saudara, cucu2 saudara, kawan, abang dan diri saya diingati dan diperingatkan. Walaupun ini sekadar hari kelahiran tetapi saya memang peka dengan tarikh2 keramat ini. SELAMAT MENYAMBUT ULNGTAHUN KELAHIRAN @ Hepy besdy . Semuga saat yg ditempuhi mmbawa keberkatan dalam hidup. Saya cuba recap pic tetapi tak menjadi dan semakin jadi kekangan pula.

Biarkan… Indahnya bersaudara bila saling menghormati dan indahnya bersahabat bila saling mengingatkan. Semuga hari2 yang sama2 kita raikan mengingatkan kita bahawa sunggguhpun usia telah melangkah sejauhmana kita melangkah mendekati ALLAH. Fikir2kan…terimakasih anak2 ku…kita telah diTAQDIRKAN berkongsi bulan yang sama dan perangai yang hampir2 …yang baik kita kekalkan yang kurang kita sama2 perbaiki. Ni dia geng TAURUS……
2/5 ank sdra: Nurul husna
4/5 kwnku- AG
5/5 ank sdra: CT Rozaihan
8/5 ank sdara : Arif ismail
10/5 ank sdra : Aminatul farhatain
11/5 abg zan
12/5 diriku@ cu
16/5 as: ank sdra: salleh murshidi
19/5 ank sdra: azan adawiyah
18/5 ank sdra: kakak dan adik kembaq( syazwani dan hazwani)
20/5 cucunda saudara- amer hariz
21/5 kwnku- fyda
22/5 kwanku- ruby
31/5 cucunda saudara- Hanis syuhada

Semuga keturunanku &kwan2ku jadikan hari ini sebagai muhasabah tentang diri yg diciptakan. Hidup jgn tertipu dan ditipu samada oleh diri sendiri atau org lain yang mengambil kesempatan. Ubat jahil dgn membaca dan belajar. Jadilah murid hingga tua jika tak mampu mnjadi seorang alim. Semuga ALLAH mmberkati umur dan kehidupan kita. Panjang umur utk membantu agama dan di murahkan rezeki..amin

Memadailah juga saya mengingatkan diri yang telah tua ini, sejauh manakah amalan dan ibadat yang bakal dibawa ke sana nanti? Apakah mampu ku raikan lagi di tahun depan atau apakah mungkin hanya sebulan lagi pertemuan ini. Saya mOhOn ampun maaf atas segala kesilapan, khilaf dan keterlanjuran, halalkan segala ilmu, makan, minum, wang ringgit yang telah dibelanjakan, wang sms/call yang telah digunakan dari sekecil2nya dan saya juga telah memaaf, menghalal dan anggapla 0-0. Andainya ini kalam kenangan- sekiranya masih ada tuntutan hutang( seingatnya tidak ada wang ringit ku berhutang Cuma org yng berhutang ja) ayuhlah tuntut dan jk saya telah tiada ku amanahkan buat adikku melangsaikannya bagi pihak ku- tuntutla muga tenang dan damai ku di sana nanti.

wallhuaklam

2 comments:

mama ju, said...

Aslkm anakanda

Terharu sungguh dengan tulisan ain. Banyak maknanya.
Hari lahir banyak maknanya...ingat jerit perih mak kita melahirkan dan menjaga kita dan berbagai cabaran...

Ain ada fb?

ainhany said...

waalaikumusalam wbkth

terimakasih mama yg sering mnjengok teratak KK ini. Terimakasih allah mengilhamkan dan menemukan kita disini..

Atas ingatan mama ni,amat2 ain hargai..betuilaa sepatutnya didulukan penghargaan buat emak.Nak jadi anak yg taat.amin