Sunday, May 30, 2010

Doakan Misi lifeline 4Gaza

Rakyat Malaysia yang menaiki sebuah daripada enam konvoi kapal yang membawa bantuan kepada penduduk Gaza diserang kapal perang Israel mengakibatkan dua orang terbunuh manakala 30 lagi cedera.

Menurut The Star, rakyat Malaysia itu adalah krew televisyen dari Astro yang menaiki kapal dari Turki.  Sementara itu menurut AFP yang memetik laporan televisyen yang dimiliki Hamas, anggota komando Israel menyerbu sekurang-kurangnya sebuah kapal yang didakwa dipenuhi aktivis pro-Palestin yang berjuang untuk Gaza.

Televisyen Al-Aqsa Gaza, menunjukkan imej video komando Israel yang berpakaian serba hitam turun daripada helikopter dan bertempur dengan kumpulan aktivis, di mana beberapa yang cedera kelihatan terbaring di atas dek kapal itu. Rangkaian televisyen berkenaan berkata, dua aktivis terbunuh manakala 50 yang lain cedera.

Tentera Israel enggan mengulas laporan itu dan penganjur konvoi bantuan berkata, mereka terputus hubungan dengan bot berkenaan.

Kapal itu membawa lebih 700 penumpang, iaitu peringkat terakhir misi berprofil tinggi bagi menghantar lebih 10,000 tan bekalan bangunan dan yang lain ke Gaza, di mana keadaan di situ lumpuh akibat sekatan Israel sejak 2007.
sumber : http://www.malaysiakini.com/news/133181
           http://haluanpalestin.haluan.org.my/

YA ALLAH bantulah kami dalam misi bantuan kemanusiaan ini. Tak dapat kami jejaki bumi ini tanpa restumu..lembutkan hati2 mereka sepertimana kau lembutkan hati para sahabat terdahulu...airmata Gaza dimata dunia menjadi saksi kekejaman israel..YA ALLAH berilah laluan supaya misi ni berjaya dan rakyat palestin bebas menikmati apa yang kami beri. Buat teman2 ku teruskan doa....MUGA ALLAH bantu kita dan dunia akan mengutuk Israel dgn kekejamannya

2 comments:

SiNoMoSa said...

Salam Kak Ain,

Smg Allah melindungi mereka.
Israel Laknatullah smg diberi pembalasan yang setimpal..

ainhany said...

waaalaikumusalam dik syima,

InsyaALLAH sama2lah kita mhn perlindungan ALLAH buat mreka .
TERBUKTI israel pengkianat DUNIA!!!!