Wednesday, January 13, 2010

tika azan....

Lokasi: Masjid
Masa:  1930-2120

Semasa pulang tadi, d'viva sempat singgah di masjid utk solat maghrib. Jemaah wanita seramai 5 org termasuk saya. Seusai maghrib saya terdengar arahan dari seorang lelaki, "empat kamu datang sini." . Hati saya mula gusar, kenapa harus wanita di sebalik tabir diarahkan sedemikan rupa...Siapa, kenapa dan mengapa diperlakukan begini. Saya mengintai2 di sebalik tabir dan mendapati empat wanita tadi rupanya di kehadapankan . Mereka dipanggil duduk di ruang solat lelaki dan sebelah kanan  mengadap ustaz utk mengikuti kuliah maghrib. Ohh begini caranya masjid di ibukota tanpa membataskan had antara jemaah wanita dan lelaki hatta dalam ibadat.  Apakah ini bentuk kesamarataan???

Kuliah yg di sampaikan oleh ustaz Rosli ini membicarakan tentang golongan yg bakal dicampakkan ke neraka. Nauzubillah. Penyampaian ustaz yg slanga Kelantan ini begitu serius.  Antara intipati yg dapat di simpulkan Jauhilah penzinaan kerana golongan ini bakal di campakn ke neraka jika tak sempat bertaubat.  Jauhilah pemerintahan dan pengikut yg zalim yakni  gagal mengikut perintah ALLAH dan disiplinkan kehidupan degn memelihara waktu solat dan melaksanakan kerjaya sebaiknya. Di samping itu jauhilah perkara yg memabukkan dan melalaikan kerana  inilah ibu segala maksiat.
Taatilah kepada kedua ibu bapa kerana kemuliaan dan restu mereka adalah rahmat dan doa buat anak. Hindarilah berdusta dan provokasi kerana. Islam mencintai perdamaian dan keamanan. Islam  telah menggariskan perintah larangan membakar atau merosakkan rumah2 ibadat org kafir. Kita wajar menghormati walaupun perbezaan budaya dan agama.  Kisah pengalaman panglima islam yg tersuhor , salehuddin al ayubbi  wajar dijadikan perhatian di mana beliau pernah masuki gereja dan bersolat di dlmnya. kemurniaan dan kesucian tempat tersebut sebelum solat dilaksanakan.  Islam tk menolak agama bahkan menghormatinya. Oleh itu bertanyalah iman sejauh mana kita pertahankan syariat berbanding kalimah ALLAH. Kembalilah kepada yg terang dan jelas dan kembalilah kepada islam yg sebenar.. Islam bukan di bibir atau simbol tetapi islam adalah syariat perundangan hakiki. Sungguhpun bicara ini bersambung namun apa yg dapat di petik, kita wajar menghindari bahkan mendekati kepada  larangan ALLAH. Jgnlah mengambil short cut keseronokan dunia hingga menjebakkan diri menjadi antara golongan yg bakal dimasukan ke neraka.  Muga didekatkan syuga buat kita dan terus mncintai ilmu dan menggilap ibadah yang menjadi bekal di penghujung khidupan.

Rupanya saya merupakan jemaah wanita  terakhir keluar dari ruang solat dan sempat terserempak dgn ustaz yg menyampaikan kuliah tadi. Terima kasih ustaz atas ilmu bermanfaat yg dapat saya garap utk sesi ilmiah kali ini.  Dan yg memeranjatkan , di halaman masjid pulak berbaris 4 wanita remaja tadi  yng berbaju kurung lengkap bertudung juga sekumpulan anggota lelaki yg lengkap berbaju melayu mmberikan tabik hormat dan laporan kepada chifnya.  Barulah kotak fikiran saya mengetahui bahawa mereka ini adalah rekrut pasukan beruniform dan sentiasa bersedia menerima arahan. Menerusi cermin dviva saya perhatikan  ohh begini rupanya pasukan berunifom malaysia mendidik dan mendisiplinkan anggotanya. hatta ke masjid pun satu kerahan dan wajib. Malangnya say tak mambawa kamera dan tak dapat dirakamkan ketika itu.  Moralnya...hormatilah tempat solat dan  peliharalah adab2 di masjid. Masjid adalah rumah ALLAH dn lambang kecintaan kepada ilahi. Yang masih berlegar di fikiran saya....wajarkah 4 remaja perempuan  tadi duduk sebaris dengn lelaki w/pun  dlm masjid.? Bukan salah mereka kerana ini adalah arahan dan mereka perlu  patuh kepada arahan. Fikir-fikirkan....jgn sampai satu ketika nanti anak2 kita hilang kehormatan  kpda masjid atas nama menjaga ketenteraman awam. wallahuaklam

foto: ini adalah beg & sejadah hadiah dari maksu dan  paksu--ole2 dari Mekah 2009. Saya amat menghargainya dan akan kembalikan kebaikan atas pemberian ini dgn b'ibadah dgnnya.  syukran jazilla

No comments: