Wednesday, July 8, 2009

negara hukum

negara HUKUM?
macam pelik juga tajuk ceramah politik anjuran pakatan rakyat semalam. Kata DSAI kearah mewujudkan negara yang berhukum dan berprinsip tanpa menjejaskan sistem demokrasi yang dah sedia ada. Dengan erti kata lain meletakan institusi perundangan ini di tempat tertinggi tanpa didominasikan oleh politik semasa.

Teringat saya, kali terakhir bersama jutaan rakyat dalam perhimpunan di masjid negara- hapuskan PPSMI! Rakyat bangun menuntut dan membantah sistem yang boleh menjejaskan martabat bahasa melayu. Kini setelah 6 tahun berlalu, barulah kepekaan ini terserlah dan akan berakhir pada 2012. Segalanya bermula dengan perjuangan rakyat.

Perkongsian pengalaman dato zaid ibrahim (nama ini sinonim dengan nama anak saudara saya.) seorang peguam yng berkarisma dan berprinsip. Ini adalah himpunan rakyat yang baru dilangkahinya. Truskan perjuangan ini..

Kemudahan slide show ketika Yb Sivarasa menyampaikan pandangan di segi perundangan dan etika perubatan amatlah dikagumi. Walaupun masih kes mahkamah tetapi rakyat harus didedahkan dengan fakta yang jelas. Kita berpeluang mendapat info dari media tempatan tetapi haruslah menggunakan keseimbangan akal untuk membuat keputusan dan perubahan.Tahniah

Seperti biasa, rakyat memenuhi dewan DAR dan sekitarnya dan tika DSAI tiba di pentas, lagu rasmi keadilan rakyat membakarkan semangat perjuangan. Yang saya suka-membujur lalu melintang patah....peribahasa yang telah lama ditinggalkan.

Memandangkan waktu dah melewati dinihari, saya sekadar melihat rakyat disajikan dengan berbakul-bakul buah durian. Syukurlah di era rakyat diutamakan, majlis seperti ini bukan sekadar berisi info tetapi boleh mengisi perut selain dari kemudahan seperti kerusi, skrin layar putih, sistem pembesar suara dan speaker yang memuaskan. Truskan kegemilangan pakatan rakyat untuk MALAYSIA

Arus Perjuangan Bangsa

Keadilan!
Keadilan rakyat kita
Menjana arus
Kami arus perjuangan bangsa
Keluhuran perlembagaan
Perpaduan negara
Masa depan anak Malaysia

Kebebasan!
Kebebasan rakyat kita
Diberkati Tuhan, memperkasa rakyat
Membujur lalu, melintang patah

Perjuangan rakyat Malaysia
Membujur lalu, melintang patah
Demokrasi rakyat Malaysia

(muzik)
(Ulang kedua-dua rangkap)

Membujur lalu, melintang patah
Keadilan Rakyat Malaysia


Moh doakan kemenange kitO di Manik Urai
(betulke ambo kecek klante lagu nie ??? )

KAW6578- peninggalan ayah yang ku warisi
LOVE U KAW

No comments: