Friday, July 10, 2009

kasih ayah

" cu, buatla kisah wan, tulisan yang dihayati. Tulisan yg hidup lahir dari hati "

Pinta anak saudara saya, Sara dalam ym nye pagi ni. Terimaksih sudi melayari blog yang dalam proses pembelajaran ni. Bantula cu berilah komen lagi. Insya ALLAH. Ada dalam perancangan. Adik kena bagi sokongan dan bersabar. Banyak yang tertanam di sanubari ni dan akan kita kongsikan. Cuma buat masa ni, apabila cu terkenangkan wan sama ada tika bekerja, solat, menulis atau baca quran sudah pasti ada mutiara kaca yang mengiringi. Hanya doa, fatihah, surah al ikhlas yang cu kirimkan khas untuk wan tika itu . Selain itu yassin dan tahlil masih menjadi amalan setiap hari. Mudah2an cu dapat isqamah dalam beribadah ini.

malam tadi pak ndak sms cu ( 1:.43: 10/7/2009 )
salam cu, kenangan manis bersama ayah- 27 thn dulu, lepas 1st istimak Malaysia di KT, abg dok tunggu kerje waktu baru balik UK. Kami-ayah, abg Din, ank zul & abg keluar jemaah 10 hari di kwsan KK, habis di Taiping. Lpas tu setahun later kami pi istima' Yala. Bleh confirm dengan mak. Ya ALLAH berilah ganjaran abadi untuk ayah pi istimak' KT & Yala dan kluar untuk berdakwah. Agama penting dlm hdup & dakwah menghidupkan ruh agama. Doa supaya semua umat ambil dakwah as kerja kita. Allah Akbar

sms daripada teh (22.54:9/7/2009)
Salam cu,malam nie ib, dik de dan hussaini tidur ngan tok. Abg Mat, kak nab, ank Siti dah sampai umah Nizam kt Sepang. A Din pi last night, anak Salleh dan 2 adiknya naik bas malam nie ke istimak. Husaini pi check BP tadi-106/65.

cik wan pun sms cu(18.57:9/7/2009)
cu, cu tau tak, group kakak cipta solar boat dapat tempat ke 3. 2 hari p SM Pokok Sena, Kepala Btas. Tempat 1 dan 2 boleh masuk prtandingan peringkat kebangsaan. cu mcmna? KW bukan nak kata tapi x boleh dok sorang pasti nak nangis. ingat saat akhir ayah..

terimakasih anak2 saudara, abang juga kakak2 saya yang berkongsi rasa dan kita saling membicarakan tentang ayah. Kata seorang sahabat cu bertuahla ayah masih diingati dan disayangi walaupun tiada di mata kini. Bercakap memang mudah tapi bila kita merasai barulah tahu erti "ketiadaan, " erti "kehilangan" dan "makna sepi ". Saya menghargai apa jua bentuk nasihat, panduan hidup, cerita suka dan duka kerana saya mahu semua orang bahagia dan membahagiakan orang2 yang saya sayang. Mungkin ini cara kita untuk saling bertanya khabar dan berutusan kerana masing2 berjauhan dengan kg dan kita bersaudara.

Utk itu, bersyukurlah kita, kita mempunyai ayah yang sempurna, melaksanakan tgjawp sebagai suami,ayah, guru besar SKCK, pengerusi SKAP, pengerusi SMP, bendahari masjid ar rahman yang amanah dan seperti kata mak ayah bekerja bukan kerana mengejar wang ringgit tapi kerana tanggung jawb.

ayah-----pakar matematik,
ayah-----berkemahiran dalam pertukangan & pertanian
ayah-----pembaca setia harakah
ayah-----mindanya sentiasa aktif dan suka membaca hinggalah saat akhir membaca artikel kejadian pembunuhan di masjid al ghurran di naratiwat 8/6/09 dan satu kisah isteri sambut suami bwh pokok.
"cukupla 'otak tak boleh nak pikiaq dah" itulah ayat yang cu dengar bila tanya nak baca lagi tak metro satu hari di penghujung hayat ayah.
ayah juga seorang yang memakmurkan masjid. Subhanallah.

Ayah lah yang teristimewa dan selayaknya ayah di jemput dengan begitu lembut dan tenang
berbahagialah ayah....terimaksih ayah.....
KAMI SAYANG DAN MENDOAKAN AYAH- ALFATHIHAH

1 comment:

mira_safiah said...

salam...cu tahniah.kan da boleh tulis...ok la tu.adik g kelantan hari ni..doakan.