Wednesday, July 22, 2009

Al fatihah Dr Marwa Sherbiny

Innalillah hi wainailai hirajiun. Semuga dicucuri rahmat atas rohnya dan ditempatkan di kalangan solehin dan berbahagialah almarhumah dalam islam dan iman menjadi pegangan. Semuga suaminya cepat sembuh dan lukanya menjadi saksi atas sebuah kekejaman manusia. amin


Ketika kuliyah dzuhur hari ini, saya terpana seketika. Betapa diri ini jauh dari perkembangan berita mutakhir. Kematian Dr Marwa sewajarnya mendapat tempat di kalangan ummat islam kerana ia melibatkan maruah agama kita. Namun hakikatnya berita yg ada di media kita, seolah-olah adalah satu tragedi yang tak memerlukan ulasan masyarakat. Ayuhla kita berkongsi cerita dan bertanya diri siapa sebenarnya terrorist...? Sejauh mana kita membela agama dan siapa kita disisi NYA kelak? Ya ALLAH tolongla kami, bantulah kami..Masukilah kami jannahMU dengan redzaMU.

Kita spatutnya lebih tersentak lagi marah dengan pembunuhan Dr Marwa el-Sherbini. Si pembunuh manusia celaka bernama Alex W, penganggur dan penyokong parti pro Nazi German, yang berasal dari Russia sebelum itu didapati bersalah mengucapkan kata-kata kurang sopan serta maki hamun kepada Dr Marwa di khalayak ramai pada bulan November yang lalu. Si celaka menjerit melolong kepada Marwa, melaungkan kata "terrorist" dan "Islamist whore" sewaktu berada di Dresden park. Ketika itu, Marwa meminta izin untuk meletakkan anaknya di buaian di taman berkenaan, tetapi si celaka tersebut tidak membenarkan, lalu pertengkaran terjadi.

Foto : Al-Marhumah Marwa, suami dan anaknya


Si celaka itu diheret oleh Marwa ke mahkamah dan dijatuhkan hukuman Euro 780. Namun si celaka ini membuat rayuan yang menyebabkan ia bertemu wajah sekali lagi dengan Marwa di mahkamah. Dengan pisau di tangannya si celaka ini menyerbu Marwa yang sedang mengandung tiga bulan lalu menikamnya sebanyak 18 kali di dalam mahkamah di hadapan hakim!.Peristiwa ini berlaku pada 1 Julai 2009 yang lalu.

Satu suasana yang tidak masuk dek aqal, bagaimana boleh si celaka ini membawa pisau di dalam sebuah mahkamah? Dan bagaimana ia boleh menikam sebanyak 18 kali tanpa gangguan segera dari pengawal dan orang sekelilingnya. Suami Marwa tangkas menerpa untuk membantu namun rupanya mereka terlupa sedang berada di `medan perang'. Suaminya ditembak oleh pihak polis semasa ingin membantu isterinya, sedangkan si celaka pembunuh dibiar hidup. Polis menggunakan alas an murahan apabila berkata `tersilap sangka', mereka sangkakan suaminya adalah pembunuh. Syeikh al-Azhar Syeikh Muhammad Tantawy mendesak pihak Germany untuk mengenakan tindakan berat kepada si pembunuh. Namun sejauh manakah seriusnya mahkamah akan bertindak terhadap si pembunuh, tidak dapat dipastikan?
Adalah wajar jika dapat pelajar Islam di Germany bergabung tenaga dengan umat Islam di tempat masing-masing menghantar memorandum mendesak tindakan keras ke atas si pembunuh.!

Malangnya, berita ini langsung tidak dihebahkan dari media barat khususnya. BBC senyap sunyi, sedangkan berita mahkamah Dubai yang menjatuhakan hukuman kepada dua warga British yang mengadakan hubungan seks terbuka di pantai Dubai, dihebohkan, mahkamah Dubai dikritik seolah melakukan satu tindakan jahat.
Namun, kisah wanita Islam yang mengandung di tikam di dalam sebuah mahkamah di hadapan hakim di sebuah Negara yang membangun kononnya tidak langsung diambil endah. Teringat saya kepada pengalaman bertamu di beberapa daerah di Germany, tidak disangka begitu hodoh wajah sebenar negara tersebut, lebih khusus sebenarnya kepada bangsa Rusia, yang mana warga Rusia sememangnya terkenal sebagai amat bersifat perkauman lagi berjiwa ganas dengan selainnya.

Semuga ALLAH memelihara umat Islam di Germany, Russia dan seantario dunia.

petikan asal :http://usharewecare.blogspot.com/

1 comment:

ainhany said...

TAMBAHAN FAKTA:
As syahidah Dr Marwa juga sedang mengandung tiga bulan ketika ia dibunuh. Alangkah kejamnya pembunuhan ini dan semuga ditempatkan beliau di syurga dan diampunkn segala dosa-dosanya.

paparan artikel tentang pembunuhan kejam ini juga boleh dikongsikan dalam mingguan malaysia minggu ni.26/7/2009. Sudi-sudikan