Sunday, July 12, 2009

hendak seribu daya

Allhumma solli ‘ala saidina Muhammad wa a’la aalihi wa as-haabihi ajma’iin
“ Ya ALLAH, kurniakanlah kepujian ke atas Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya “

Dalam kehidupan seharian kita menempuh banyak perjalanan. Ini bermakna kita mempunyai banyak tujuan dan banyak matlamat. Semua orag akan berhadapan dengan berbagai perjalanan dan berbagai tujuan. Mampukan kita membayangkan seseorang yang mundar- mandir di perjalanan tanpa tujuan????

Tapi sedar kah kita kehidupan dunia ini HANYALAH satu perjalanan? Dunia hanya sementara yakni jambatan ke alam yang lebih kekal iaitu alam akhirat. Samada kita di dunia atau dihidupkan semula di akhirat kita sebenarnya menuju ke satu destinasi. Matlamat hidup sebenar adalah kebahagiaan hidup di dunia dan mendapat keredzaan ALLAH di akhirat.

Namun bagaimana kita merancang dan menyiapkan persediaan untuk mencapai matlamat?? Satu persoalan yang subjektif untuk di rungkai mengikut perspektif individu. Saya sedang merangka dan menuju ke fasa yang sepatutnya. Anda bagaimana?

Inilah antara persoalan tentang kehidupan yang mengizinkan saya untuk menghadiri majlis ilmu di Masjid As Syakirin KLCC iaitu kursus panduan solat musafir dan solat ketika darurat”daripada dua penceramah tersohor. Majlis ilmu merupakan satu majlis pengampuanan dan seumpama menghadiri taman- taman syurga. Subhanallah

Yg bhg Dato Ustaz Abu Hassan Din selaku pembentang pertama mengingatkan peserta tentang kalimah “ DEMI MASA…” dari surah Al Asr. Kenapa masa, kenapa “insan” bukan “nas”? Segalanya membuka persoalan tentang kehidupan mencari hukum AL QURAN dan panduan AL Hadith.

Beribadatlah dengan ilmu dan kemudahan yang ALLAH hadiahkan buat manusia. Solat musafir satu solat yang harus diamalkan oleh seseorang musafir dengan syarat2 tertentu tanpa mempertikaikan apa “orang kata”. Kupasan nota yang sahih karangan dato di jadikan rujukan. Majlis selama 3 jam bagaikan 15 minit kerana banyak persoalan dan iktibar kecuaian manusia akibat kekurangan ilmu di kongsikan. Pengalaman Dato bersama jemaah haji dan umrah membuatkan diri bertanya lagi adakah saya akan mengulangi kesilapan yang sama satu nanti??? Tentu TIDAKKK!!!

Selepas solat dzuhur, dihidangkan pula dngn “Persoalan Solat& Bersuci, Semasa darurat, sukar dan sakit.”. Dengan teori dan praktikal di sampaikan oleh pembentang kedua, Ustaz Azhar Yahaya saya rasa bersyukur kerana beberapa kemusykilan tentang almarhum ayah dapat saya kongsikan. Terasa terpanggil untuk bertanya ustaz dalam dewan yang luas dan dihadiri lebih kurang 150 org antum cukup memuaskan hati.

Mengikut survey ustaz, kira2 85% orang yang sakit di hospital tak menunaikan solat. Ini memerlukan usaha dakwah untuk menyampai dan mengajarkan pesakit dan penjaga pesakit apabila berhadapan dengan ujian. Sebenarnya orang sakit masih boleh beribadah seperti seandainya tak diizinkan menunaikan haji – boleh memperuntukan wang sekadarnya sahaja untuk mngupah haji. Boleh membayar fidyah kerana tidak lagi layak berpuasa dan di beri kemudahan menunaikan solat – duduk, menyandar,melintang, mengiring,isyarat- mata dan hati . Semua kemudahan ini hanya ketika sakit dan bergembiralah dengan pemerhatian ALLAH pada ketika sakit. Ustaz juga berpengalaman sakit ketika menyiapkan buku solat orang sakit. Sebagai aktivis NGO, ustaz sering terdedah dengan reality dan rintihan pesakit yang dan telah menyarankan pesakit dihadiahkan buku ini sebagai santapan rohaninya.
Oleh itu marilah kita menggesa pesakit menunaikan solat dgn Niat ketika ambil wudu- shja aku wudu’ untuk mengharuskan solat kerana ALLAH Taala. Subhanallah

Dalam sesuatu keadaan kita tak menjangkakan akan berlaku kesesakan di jalan raya di mana kekangan waktu solat dan wudu yang sempurna. Oleh itu tidak ada alasan melalaikan solat walau di mana jua keadaannya. Dalam kes ini teori yng di fatwakan untuk dato sheik muzaffar boleh dikongsikan. Debu yang berterbangan di bumi ini boleh dijadikan alat untuk bertayammum. Mungkin di dashbox, atau di tingkap kereta atau di tepi pintu adalah contoh yang mewajibkan kita untuk menunaikan solat. Sebagai persediaan- air dan spray bottle perlu ada dalam kenderaan terutamanya d’viva. Pengalaman terperangkap dalam kesesakan banjir di ibukota( jalan ipoh) cukup di jadikan iktibar. Hampir 3 jam terperangkap telah mengajar erti perjalanan kehidupan.

Segalanya berdasarkan ilmu, Ilmulah yang membezakan akhlak dan membentuk peradaban. Dengan mengetahui kaedah solat, cara bersuci, cara bertayammun, cara wuduk orang sakit, solat jamak ketika sakit, solat menghormati waktu dan darurat sekurang-kurangnya bersedia “selagi akal berfungsi” selagi itulah tuntutan solat di wajibkan.

Ya ALLAH ampunilah diri ini. Saya mohon rahmatmu, Mohon taufik hidayahmu, Mudah-mudahan bermanfaat dan ada kebaikan info ini dikongsikan.

Wallahuaklam

No comments: