Thursday, September 8, 2011

selamat tinggal malaysia

Setelah hampir sebulan bersama family, hari  ini  adalah pertemuan  terakhir  team gontor sebelum  pulang. Selamat meneruskan pengajian duhai anak2 saudaraku... Ahmad Handzalah dan Maryam Nusaibah...teruskan menimba ilmu walau pun nun Solo menjadi pilihan. Amiklah sebanyak mungkin ilmu, pengalaman dan beramallah dengan ilmu yang diterapkan sepanjang di rantauan. Info  pondok 

Penerbangan Airasia AK540 telah menjadi perantara antara Solo dan Malaysia dan jarak penerbangan ini mengambil masa lebih kurang 3 jam. Membelah awan biru di kala waktu menunjuk angka 1025 am. Selamat berangkat putera dan puteri gontor...

Untuk pertama kalinya juga keberangkatan pulang mereka ini agak berbeza dari sebelumnya..
Ummi mereka tak dapat menghantar hingga ke airpot kerana ada tanggung jawab yang lum selesai. Abang Ngah belum sihat sepenuhnya lagi tambahan pula dua lagi anak saudara saya masih bersekolah ( Gud luck Adam 4 upsr). Pengorbanan ibu belum selesai dan besaqnya pengorbanan ibu ....bukan sahaja sekadar melahir tetapi juga menjaga dan  mamastikan segala2nya dari hujung jari hinggalah tua bangka seorang anak ( eh adeke lagi orng tua mempunyai ibu yang masih hidup? Reality mcm pelik kan tapi hakikatnya ada sebab jika  org tua kawin dengan isteri baru...ade laa lagi mak...tapi mak tak orilaaa..mak mertua...Kepada orang yang tue...tanggungjawab menjaga ibu juga masih menjadi tanggungjwab nya..wallhuaklam.

Kali ni , menemani dan mengharungi 4 jam perjalanan dari selatan hanya bertemankan ayahanda dan abg long. Syukurlah segalanya selamat dan mengikut waktu yang dijadualkan. Biasanya kepulangan anak2 Gontor ini adalah dalam kumpulan dan diselia oleh senior di kalangan mereka. Dengan kata lain, di aiport mereka akan bertemu semula dengan rakan-rakan dari Malaysia yang sama-sama meneruskan pelajaran di tanah seberang. Oleh itu dik yam dan dik ahmad tak lah berseorangan. Lagipun Ahamd dah 5 tahun disana, manakala dik Yamn baru 2 tahun. Dah banyak pengalaman jika dikongikan.

Pertuturan Ahmad lebih ketara 'indonesia"nya berbanding Maryam.  Adatlah masuk kambing mngembek dan masuk kandang kerbau menguak..Mereka memegang misi...memenuhi hasrat family tercinta.
Dan untuk kali ini juga saya tak dapat menemani mereka...namun saya berkesempatan bertemu mereka semasa sama2 di kampung dan di KL sebelum berakhir di TBS. Terima kasih abag yang telah mem'poskan anak2 untuk pulang ke kg walaupun selepas raya. Sekurang-kurangnya family di sana dapat juga melihat anak saudara dan cucu mereka yang hanya akan bertemu pula setahun dari sekarang. Mereka hanya akan pulang di Ramadan selama sebulan. Itulah hakikat yang harus diterima, sepertimana semasa pemergian ayah tempuhari...anak2 ini hanya dimaklumkan menerusi telepon....Mendoakan aruah ayah dari jauh..

sejarah pondok modern gontor

 Lihatlah wajah ceria mereka dan bersedia  meneruskan  perjuangan. Terima kasih dik Abbas atas perkongsian foto ini.,Kira-kiranya berbudilah bb dik bas kan...
ahmad dah sedia ni

dik yam pun dah rindu pondoknya
amboi sempat pulak4mpat beranak nie  posing nooo...
family sepupuku di antara generasi perintis dan berjaya.Mudahan anak2 saudara ku juga bisa menjejak kejayaan anak2nya
time up...last calling.
selamat jalan anak2 saudaraku.....
Terima kasih abang long( Hamzah) dah jadi pemandu sepanjang study week.
 InsyaALLAh mudahan semua selamat dan mereka tiba dengan semangat dan azam yang baru setelah bersama family hampir sebulan. Walaupun di uji dengan kejutan abg ngah yang tetiba jatuh sakit..namun  kita hanya merencana dan ALLAH juakah sebaik2 perencana...Bersama doa dan harapan...jadilah anak2 soleh dan solehah dan mertabatkan agama . Allah Akbar

9 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Ain

moga mereka yg akan menegakkan agama Islam di muka bumi kita ini
Insyaallah

Wassalam

ainhany said...

Waalaikumusalam wbkth THR,

insyaALLAH mudahan begitulah.
Sama2 kita mndoakan,agar Islam dan ummahnya terpelihara dari kemurkaan ALLAH.

wallahuaklam

sahromnasrudin said...

assalamualaikum kak...

kami doakan agar keselamatan mereka senantiasa terpelihara semasa menuntuk ilmu di sana :-)

Acik said...

semoga selamat dan kembali sebagai kebanggaan keluarga ... :)

Kakzakie said...

Selamat Hari Raya Ucu. Tak apa berkali-kalu ucap selagi ada syawal. Alahmdulillah kakak sekeluarga semalam dah last puasa sunat syawal tinggal yg sulung duduk asrama kata dia next week selasa habislah...

Moga mereka yg berjuang utk agama sentiasa diberi kemudahan utk menimba ilmu ain. Kita sekadar mampu berdoa, mereka berusaha dan selainkan kita serah pada Allah...

Bilalah nak sampai JB adik kakak nie...

ainhany said...

Waalaikumusalam shah,

Amin.
InsyaALLAH itulah yang kita harapkan
generasi cemerlang dan seimbang dalam khdupan.

Terim kasih

ainhany said...

Waalaikumusalam shah,

Amin.
InsyaALLAH itulah yang kita harapkan
generasi cemerlang dan seimbang dalam khdupan.

Terim kasih

ainhany said...

Salam kak,

Alhamdulillah..dah boleh dapat medal kejayaan nii..berjaya akak n family melaksanakan yang sunat...Doakan ucu yang rase2nya seri ngan along ..hihii

insyaALLAH...biarpun jauh namun matllamatnya sama dalam mendalami ilmu. Mudahan mereka mjdi daei satu hari nanti..

Pi Johor...maaf ucu turun johor hari tu dalam kekalutan tenguk anak saudara..dok ingt hspital-skudai jer..hihi. lain kali yer kak.

ainhany said...

salam acik,

Betui tu...mudahan mmbanggakan family dan masyrakat dgn ilmu dan amal yang diperolehi..
Doakan mereka.
Terima kasih