Saturday, April 17, 2010

tahniah fiza& azle

Chu.. dik ja dah selamat besalin.bb boy~ - own,17/4/2010

Alhamdulilah cucu saudara saya yg ke 19 ini lahir di Hospital Teluk Intan,Perak dan bakal memegang katakunci 010417-08-xxxx. Syukur, Alhamdulillah dan tahniah buat anak saudara saya ke 11 ni - nurhafiza. Walaupun melahirkan secara ceasarian(1330pm) atas sebab2 kesihatan beliau mendapat sokongan daripada suami tercinta dan mertuanya. Walaupun berjauhan daripada family sendiri dan kg halaman, namun doa terus dipanjatkan demi kebahagiaan rumah tangga mereka.

Kelahiran permata sulung ini bakal menyimpul kasih sayang berterusan buat cikgu azli dgn amanah yg dipikulnya. Tahniah dan selamat melaksanakan tugas sebagai ayah dan bimbinglah anakanda putera ini dgn penuh cahaya keimanan dan jalan yg diredai ALLAH.

Instinct?? kebetulan juga , pagi tadi kakak saya@ cik na tetiba teringat pada dik ja sama ada dh bersalin ke belum..Dan bila khabaran ini di kongsikan barulah dia memaklumkan. Adakalanya benarlah kata org tua, pabila kita teringat seseorang itu, org itu juga sedang mengingati kita. Wallahuaklam.

Menyelak helaian Al Quran dari Surah Lukman ayat 17, “ wahai anak kesayanganku dirikan solat dan suruhlah membuat kebajikan serta larangan drpa melakukan perbuatan mungkar dn sabarlah ats segala bencana yg menimpa. Sesungguhnya itu termasuk dlm urusan yg dwajibkan”
Nasihat Lukman ini mempunyai” nilai” dakwah didalam pendidikan anak dan tggungjawb ibu bapa. Nasihat ini ditujukan kepada ibu bapa pula bagi meneruskan kesinambungan dakwah ni. Didiklah anak2mu agar mempunyai jati diri kental, semuga lahir generasi pendakwah masa depan. Dunia busuk harus diharumkan oleh pendakwah dan bermula insan kecil inilah dunia akan mncorakannya. Kembalikan Dunia ISLAm yg syumul ..

Ya ALLAH selamatlah kami dan hindarilah keturunan kami dari melakukan maksiat dan mengotori dunia ini. Maafilah  kelalaian dan kecuaian kami melaksanakan amanah di dunia mu ni. Sesungguhnya kami tak layak ke syurgamu tapi kami tak sanggup akan api nerakamu. Terimalah taubat kami dan ampunilah dosa-dosa-dosa . Sesunggunya DIKAU lah pengampun dosa2 kami..

Kepada dik ja dan azle …..selamat menjadi ibu ayah dan memelihara anakanda tercinta

4 comments:

mama ju, said...

Salam

Terharu dengan tazkirah ni.

Tahniah tambah lagi umat nabi.Moga jadi ornag yg takwa.

Dah ke blog mama? Lepas tu ke blog teratak Husaini.Doakan dia.Kisah kisahnya.

ainhany said...

waalaikumussalam wbkth mama

terimkasih mama kunjungi lagi teratak ni:)

subhanallah...ain dah ke umh mama...betapa indahnya ucapn mama buat anakkanda husaini.
semuga anakanda husaini masih mmpu brkrya dan sihat...baitnya mnginsafkan diri tua ni:(

mira_safiah said...

salam...cu bila nak balik ni?

ainhany said...

salam...
yelaaa2 adik..cu faham tuuu.nanti cu bagitaulaa :)