Thursday, October 1, 2009

MATI itu benar

Sebanyak 113 org mati kerana tsunami, di kepulauan Samoa di Lautan pacifik. Banjir di Vietnam, ribut tiba2 di Malaysia. Pulau sumatera, Indonesia dilanggar gempa yang turut menggegarkan bangunan tinggi di semenanjung malaysia. Sekurang2nya 1000 penduduk Sumatera maut dlm malapetaka itu……….semuanya berlaku semalam, 30 sept 2009…..

Semalam juga, pemergian bapa saudara saya, MAT JAIS BIN SAMAD berusia 81 tahun di no 19, Kpg Banang, Hutan Melintang, Sabak Bernam . Penyakit yang tertera d sijil kematiannya adalah kerana sakit tua…hakikatnya
‘To Allah we belong and to Him is our return.
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي وَلَهُ، وَأَعْقِبْنِي مِنْهُ عُقْبَى حَسَنَةً
“Ya Allah! Kurniakanlah keampunan untukku dan untuknya dan gantikanlah untukku selepas ketiadaannya dengan gantian yang baik”.

Ini berdasarkan hadis dari Ummu Salamah –radhiyallahu ‘anha- yang menceritakan; Rasulullah –sallallahu ‘alaihi wasallam- telah bersabda; “Apabila kamu menziarahi orang sakit atau orang mati, maka ucapkanlah yang baik-baik kerana para malaikat mengaminkan apa yang kamu ucapkan”. Ummu Salamah menceritakan lagi; Tatkala suamiku (Abu Salamah) meninggal, Rasulullah datang menziarahi, lalu aku berkata kepada baginda; ‘Ya Rasulullah! Sesungguhnya Abu Salamah telah mati’. Maka Rasulullah berkata kepadaku; “Kamu ucapkanlah; …..(doa di atas)…”. Maka akupun mengucapkan doa tersebut, maka ternyata Allah telah menggantikan untukku dengan seorang yang lebih baik dari Abu Salamah iaitu Nabi Muhammad –sallallahu ‘alaihi wasallam-.

Dengan suasana hujan yang mengiringi perkhabaran kesedihan ini, syukurlah d’viva Berjaya melaksanakan misinya. Pertemuan di masjid yang terletak di permulaaan kampong dengan abang Mat, abg Din dan paksu membawa erti kekeluargaan kita utuh walaupun mak di Pendang dan sepupunya di Sabak Bernam. Kami mewakili mak yang masih dalam eddah dan ketiadaan ayah tetap menjalinkan hubungan persaudaraan ini. Abang Nasir dan ank Zam pula sampai ketika solat mayat hendak ditunaikan. Kehendak Allah jua,tetapi ketika mayat hendak di bawa ke kubur hujan telah berhenti dan urusan pengkebumiannya menjadi lebih mudah. Kami mengiringi mayat hingga ke kubur dan menyedekahkan al fatihah buat aruah yang telah mendahului……

Ku saksikan sebarisan kubur…
# kak Habibah--perginya tika usia muda meninggalkan 2putera dan 3puteri
# Ngah Esah---seorang nenek yang penyayang membesarkan 5cucuyatim piatu
# Kak noi( noraini)--- seusia dgn ku tetapi telah menjejaki emaknya (angah esah) selepas 100 hari. Ketika itu usianya 22 tahun dan telah berkahwin dan mempunyai 2 putera. Sungguhpun satu ketika dulu saya pernah mengenalinya malah namapun hampir sama namun beliau lebih dulu dijemput ALLAH. Kematian ini memberi tekanan sementara buat ngah jais yang terpaksa memikul 5 cucu yang yatim piatu kerana kak noi bagaikan pengganti kak bibah dan ngah esah untuk sementara Cuma.


# Hari ini pula # Ngah Jais ( suami Ngah esah) menjejaki mereka tetapi kuburnya berjarak dalam 10- 20 meter sahaja.

Yang tak ku temui dan tak ku ketahui adalah kubur tok nyang “TEH BT MAT”. Sebelum ini Tok Nyang tinggal dkat rumah tetapi selepas Long Shahadan satu2nya anak tunggalnya meninggal Tok Nyang membawa kenangannya ke SB. Long meninggal ketika itu saya darjah 1. Cinta kasih dan sayangnya pada Long hingga kini masih sgar pada kami sekeluarga.Tok Nyang mencurahkan kasih sayang pada keluarga saya seperti kami juga anak2nya. Pada Syawal yang lalu, kami telah membersihkan kubur long dan saudara mara yang lain yng telah dikebumikan di kg . Namun di SB, entah kenapa kubur tok nyang dibiarkan tanpa tanda. Walaupun dia tidak ada anak lagi sepatutnya saudara mara di sana mengenang setiap kebaikannya. Hanya kata-kata aruah ngah jais pada emy( anak aruah kak bibah) bahawa kubur aruah moyang anjang di kuburkan dekat ngn kubur maknya(kak bibah) menjadi “klue”…namun sejauh mana kepastiannya. Saya cuba bertafakur di kubur yang dimaksudkan tetapi saya tak “merasai “ apa yang sepatutnya dirasai…Apa yang dapat saya simpulkan kemungkinan ini bukan kubur tok Nyang….

Andainya tok nyang masih hidup, maafilah kami anak2 saudaramu yang mengabaikan batu tandamu. Tok Nyang, Long tetap hidup bersama kami dan saya juga ada membuat tahlil dan wakaf quran utk mereka. InsyaALLAH pencarian ini saya akan teruskan dan mudah2an batu nesan juga akan disediakan.

Kepada cucu2 yatim piatu yng membesar dng kasih sayang tok dan atok…..jadilah cucu2 yang mendoakan kebahagiaan buat aruah, ayah, mak, tok dan atok. Usahlah yong, nuar, emy ,ana, dan eda bersedih diri tetapi jatilah anak cucu yang jati diri. Janganlah menangis di bahu ucu lagi kerana cu sebenarnya tidaklah setabah yang diharapkan….
Terimkasih pada anak2 yang buat pertama kalinya bertemu dengan ucu,usu dan maksu( hakikatnya berbeza panggilan tapi org yang sama) …pandai2lah jaga diri dan jaga agama.

AL FATIHAH
Semuga di cucuri rahmat keatas roh almarhum ngah dan ditempatkan di kalangan orng yang soleh dan mendapat rahmat yang berterusan.
____selepas 3 bulan 28 hari ayah _______

2 comments:

ijad said...

alfatihah....

ainhany said...

abg madet akan ke SB pada 3/10. Makluman baru diterima