Thursday, August 25, 2011

sudahkah anda

Sudahkah anda menunaikan zakat??
Harta kekayaan yang dicari dan dikumpul merupakan amanah dan ujian daripada Allah S.W.T mungkin ada yang terfikir... harta bukan ujian.. harta adalah nikmat !. Betul.. Kita diuji dengan nikmat harta kerana ianya mampu melalaikan kita dari memperingati Allah S.W.T.

Alangkah baiknya jika semua orang kaya muslim menangis syukur dengan rezeki yang melimpah ruah yang di  terima. Betapa kerdilnya diri kita berbanding dengan Allah yang maha kaya. Seharusnya kita meminta panduan Ilahi berkenaan cara memberi manfaat kepada seramai mungkin umat islam dengan kekayaan yang dimiliki.Kembalilah kita kepada hikmah berzakat...

Zakat itu WAJIB.  Zakat dalam islam terdapat 2 jenis iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Harta pula di bahagikan kepada 8 iaitu Zakat Pendapatan, Zakat Perniagaan, Zakat Binatang Ternakan, Zakat Pertanian, Zakat Wang Simpanan, Zakat Emas dan Perak, Zakat Saham dan Zakat KWSP.

Dan yang utama di Ramadan ni sempurnakanlah zakat fitrah: 
Zakat Fitrah ialah ‘Zakat Badan yang diwajibkan kerana tamat Bulan Ramadhan dan dikeluarkan mengikut peraturan yang ditetapkan.

Dalam hadis riwayat Ibnu Umar:
“Rasulullah S.A.W telah mewajibkan zakat Fitrah pada Bulan Ramadhan pada orang yang Merdeka, hamba sahaya, laki-laki, perempuan dan kaum Muslimin.”
Ayuh sempurnakan zakat fitrah sebelum bergema takbir aidilfitri nanti..Kadarannya ditetapkan oleh majlis agama setiap negeri . Jika di KL, kadarnya RM7...Tetapi cuba fikir2kan memadaikah RM7 harga dibayar untuk 360 hari?? Sedangkan seketul ayam di restoran segera pun melebihi kadar tersebut.  Sekadar merenung satu nafas atas sejuta nikmat dgn pelbagai kemudahan AR RAHMAN....

Alhamdulilah..Mudahan pembersihan dan hikmat berzakat ini dapat mempengaruhi kehidupan kita dan diberkati ALLAH. Amin.

Nota kaki  Terima kasih PPZ Masjid Negara..(Kali ni dapat sampul duit raya lagi  )

2 comments:

sahromnasrudin said...

salam aidilfitri maaf zahir batin utk akak sekeluarga

azlina 3 said...

assalamualaikum ucu...

selamat hari raya..mohon maaf zahir dan batin...
emak kt kg sht ke ucu...lama bercuti raya ni..