Tuesday, August 23, 2011

AL Fatihah buat 'tokya'

Saya terdidik bersama novel  seorang tua di kaki gunung.. Merentas semangat  berdikari tokya dalam kehidupannya.  Tok ya, seorang ayah, atuk dan suami  peyayang yang menggunakan keringat tuanya, mencari kayu2 di hutan dan menggunakan tulang empat keratnya untuk meneruskan kehidupan...Namun mengakhiri novel ini, saya terpaksa merelakan air mata ini mengalir bersama kesedihan, kepiluan dan kehilangan. Tok ya meninggal jua akhirnya....Satu kehilangan  yang mengakhiri watak tok ya


Watak ciptaan novelis ini merentasi saya sudah bertahun-tahun lamanya. Terkadang saya mengabdikan ciri2 tok ya pada sifat dan sikap aruah ayah- seorang tua yang berdikari dan suka dengan alam semulajadi .

Tetapi empunya sebenar yang menghidupkan watak 'tokya' telahpun pergi..pergi yang tak kembali lagi ..Inilah penulis yang mempunyai entiti sebenar dalam menggambarkan konflik yang dihadapi oleh seorang ayah yang berada di kampung berbanding anak2nya yang telah berkelulusan dan berada di kota. Kini kita kehilangan seorang lagi mutiara. Penulis yang bijak menggunakan bahasa dan menyentuh naluri kemanusiaan. Bacalah buku2 karyanya dan amatilah santunan dan lontaran bahasanya..inilah watak cikgu, ustaz Azizi Abdullah.

Kini Ustaz @ Cikgu Azizi telah di panggil mengadap ALLAH pada tanggal 21 Ramadan 1432H bersamaan dengan 21 ogos 2011. Pergilah cikgu dengan tenang bersama penderitaan yang ditanggung selama ni. Pada usia 69 tahun dengan pengalaman yang ada, almarhum telahpun pergi meninggalkan kita Kini yang tinggal hanya tinta kenangan di blog AZIZI ABDULAH . Mengubat rindu buat pencinta bahasa..Kiasan dan tegurannya buat mereka yang mengerti dan perlu difahami.

Semuga ALLAH menempatkan roh almarhum bersama orang2 yang soleh. Alangkah bertuahnya di jemput di Ramadan yang di rahmati. Salam takziah buat seluruh keluarganya dan peminat2nya dan sama2lah kita sedekahkan al fatihah buat almarhum sebagai 'hadiah" untuk nya. Hari ini kita masih diberi peluang memberi....usahlah dipersiakan kerana belum tentu esok kita mampu memberi lagi kerana ntah2 esok kita termasuk dikalangan yang menanti-nanti hadiah  itu. InsyaALLAH kita semua pasti akan menuruti dan yang tinggal kini kita perlu meneruskan perjuangan dan meningkatkan amalan.  

Terima kasih almarhum cikgu azizi @ tokya yang telah mengajar saya mengenal dunia kesusasteraan dgn lantunan  bahasa ynag secara tak langsung meneroka dunia pembacaan. Bukan mudah menemui penulis yang menulis dengankata hati dan mengkisahkan kehidupan yang mendamaikan dalam mood dan suasana yang menjadikan kita seolah-olah hidup bersama novel itu..Kepada yang pernah membacanya, anda berhak di beri 'award' kemenangan kerana tahu kesudahannya.
AL FATIHAH.
Wallahuaklam

4 comments:

tajnur said...

Alfatihah!
سْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ ﴿١﴾ الْحَمْدُ لِلَّـهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ ﴿٢﴾ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ ﴿٣﴾ مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ ﴿٤﴾ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ ﴿٥﴾ اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ ﴿٦﴾ صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ ﴿٧
Semuga dicucuri rahmat keatas ruhnya. Amiin.

aizamia3 said...

Takziah dan Al-Fatihah buat arwah..

ainhany said...

salam tajnur,

Amin..
Mudahan aruah berbahagia di sana.

Terima kasih

ainhany said...

salam aiza,

Amin.
terima kasih ye