Friday, November 30, 2012

tiba-tiba

tiba-tiba...di sama ertikan dengan satu kebetulan atau sesuatu yang tak disengajakan..Merujuk kepada
 kamus ia:
:datang-datang, mendadak, seketika, sekonyong-konyong, tahu-tahu, terserempak  
Itulah indah dan kayanya bahasa kita....mutiara bahasa melayu - indonesia yang serumpun.

Contoh ayat ialah: Tiba-tiba cermin mata ini patah bingkainya. 
Aduh teramat bisa ayat ini kerana ia berkait dengan diri kembara kehidupan.   Ini adalah kejadian yang benar berlaku dan ianya telahpun  berlaku tanpa diduga. Innalillahi wainnailaihirojiun...Ia merupakan cermin mata saya yang ke 6 semenjak menggunakannya. Jika dulu, kerana masalah rabun jauh dan sensitif dengan cahaya(silau) tetapi kini ditambah dengan faktor usia yang menjerat saya dengan masalah rabun dekat. INilah makna 'kedewasaan' yang mengajar diri untuk mengingat sebuah kematian yang bakal tiba. Apa nak dikata, cempedak dah jadi nangka....patahnya bingkai ini bakal menjemput cermin baru.

Awal tahun ini saya pernah membuat pemeriksaan mata di hospital tun hussin onn. Pakar mata telah membuat pemeriksaan yang teliti bagi mengenal pasti tahap kerabunan mata ini.  Pelbagai test dan equipment dilakukan termasuklah di scan dengan alat berteknologi tinggi. Terima kasih pakar optomerist ......anda telah melaksanakan tugas dengan jayanya...Saya dibekalkan ubat untuk mengurangkan tahap stress mata ni untuk tempuh sebulan dan disusuli dengan stress test untuk temujanji berikutnya.

Berbalik kepada kes ini....
Terima kasih duhai cik cer(cermin mata)...yang telah mencurahkan khidmatmu selama ni. Nampaknya secara tiba-tiba, saya terpaksa menempah cermin mata baru seiring dengan tahap keperluannya. Saya berhajat ingin menempahnya di Farah Optometrist di Kedah tapi banyak pula agenda hujung minggu ini. Anak2 saudara saya, fatin, along, ahmad, dan adik  huda telah menempah di kedai ini. Selain  mempunyai design yang cantik, murah, layanannya baik dan servisnya cepat  InsyA ALLAH semuga cita-cita mnjadi kenyataan.

patah sudah ....
tempang kini wajahmu....
Bukan salah sesiapa 
inilah fitrah sunnahtullah..
setiap permulaaan pasti ada penghujungnya.
-------------------------------------------------
Jom balik kampungggg
rinduku pada mak 
rinduku pada ayah
seolah menyapa
kapan hadirlagi duhai anak
---------------------

5 comments:

Nur-nba said...

Salam. Ainhany, tq sebab sudi singgah blog.. Samalah kita rabun jauh..

atuk said...

Assalamualaikum Ain

saya pernah alami bingkai cermin mata patah....baru buat 8 bulan....kedai tu tukarkan yg baru...free
kedai Melayu di Gombak

ainhany said...

wsalam nur,

hihii......(terima kasih kembali)

muga ALLAH cerahkan hati2 kita..diberi petunjuk selalu. insyaALLAH
terimakasih

ainhany said...

waalaikumusalam THR,

alhamdulillah...rezeki tu..dapat lah yg baru selalu...:)

Bb Hussain said...

Salam Kak Ain,
Tak nak cuba buat lasik ke?