Thursday, November 22, 2012

Jom posa Asyura


Selamat berpuasa pada 9 dan 10 muharaam 1434H @ Jumaat dan sabtu ni. Katakan TAK kepada sebarang bentuk pelawaan yang berupa santapan pagi ..... Tapi sebelum tu pasakkan niat selagi mentari belum pacak di langit, pastinya ALLAH menerima ibadah puasa tersebut. InsyaALLAH pahala diperolehi jua.  Indahnya tawaran ALLAH bagi mereka yang menghidupkan amalan ini dan berlapang dada lah kita mengerjakannya. Berniatlah kerana ALLAH dan belajar untuk menunaikan amalan sunnah ni.

UNTUK MENGETAHUI KELEBIHANNYA tentang puasa asyura nie :
rujuk di sini : shakirshafiee ( terima kasih )

hmmm...sapalah kita untuk memberi jaminan bahawa tahun depan kita masih mampu beramal dengannya. Jadi usah menanti esok yang belum pasti kerana esok belum pasti milik kita walaupun  esok masih ada. Perhatikan degan jelas kelebihan berpuasa ni dan betapa rasulullah menganjurkannya....Hargailah nikmat sihat kita hari ini dengan bersegera beramal dengan petunjuk yang dibawa oleh rasul tercinta kita.

Tapi....bagaimana dengan orang yang uzur syar'e...? Apakah mereka perlu disisihkan?   Maka tiadalah peluang menikmatinya??? Rugikah ???   Pandangan dhaif saya, ALLAH itu Maha Mengetahui dan Maha segalanya.....DIA tahu apa yang kita niatkan....Oleh itu berbuatlah  apa saja kebajikan dan apa kata kita sama-sama buat agenda menderma untuk tabung GAZA. Derma kita salurkan, doa kita iringi, Mudahan perjuangan HAMAS mendapat kemenangan dan bantuan ALLAH bersama mereka. Rakyat Palestin dicincang, disiksa pelbagai cara, namun semangat jihad mereka tetap tega kerana mereka mengejar syahid dlm wadah perjuangan.   Sama2 kita terus doakan mereka..

Buat yang berkesempatan:  sudilah  hadir ke SURAU AL MUSTAQIM, Lembah Keramat,
MAJLIS SAMBUTAN  MAAL HIJRAH1434H & HARI ASYURA
HARI : JUMAAT
aturcara 
6.00 ptg - bacaan yasin, tahlil arwah dan doa
7.00 ptg - majlis berbuka puasa sunat & solat maghrib
7.30 malam - bacaan AQ oleh Ustaz ahmad al yamani
7.45 malam -Maulid, Qasidah &solawat
8.00 malam - ceramah perdana oleh ustaz Hasrul nizam mat hussin
9.00 malam - majlis pengijazahan periwayatan hadis musalsal hari asyura
9.30 mlam - bacaan AQ oleh Ustaz Anuar Ghazali( juara tilawah AQ 2012)


Semua  dijemput hadir......Semuga ALLAH mempermudahkan urusan kita dan memilih kita untuk hadir ke majlis2 ilmu dan beramal dengannya.

wallahuaklam

No comments: