Monday, June 11, 2012

1106

Ayah...
Apa khabarnya ayah sekarang...
Anak ayah rindukan ayah lagi... Sesekali menyapa dalam mimpi
senyum ayah tak terperi 

Duhai ayah yang dirindui,
tak dapat ku ucap betapa bahagianya menjaga mu selang beberapa hari sebelum dijemput ilahi. Alangkah indahnya memimpin ayah ke bilik air untuk mandi dan wuduk. Gagah ayah tak seberapa, tapi apabila diolah akan kudratnya...."Ayah boleh...lagipun 'cek'  boleh pimpin ayah kan? katanya dengan nada perlahan memaksa saya untuk menemaninya ke bilik air hospital swasta itu.  Mak turut mendengar dan menyaksikan permintaan ayah ni.  Alhamdulillah....permintaan ayah dipenuhi. Ayah seperti semakin segar selepas dimasukan air (ubat drip) 24 jam yang lalu.

Saya  benar2  bahagia dapat melayan ayah tika itu. Menjirus air di kepalanya, ayah puas dapat menikmati mandi tika itu.  Lazimnya tiap kali sebelum zuhur ayah akan mandi dan akan ke masjid sejam sebelum waktunya...  Subanallah ..masih ku terasa jemari ayah mengusap-usap  kepala ini ( memanjakan puteri bungsunya) ketika saya tunduk  menyapukan sabun di celah2 jari kakinya....lafaz ucapnya saya ulang lagi...'terima kasih ceq'......Usai mandi, ayah berwuduk pulak walaupun jam tika itu baru sekitar 12 tengahari..

Sekali lagi saya pimpin ayah keluar dari bilik air untuk ke katilnya..Langkah demi langkah diatur perlahan-lahan. Ayah menggunakan tempelan tenaga anaknya untuk berdikari. Namun pasrah tidak sekali.  Tampan ayah berbaju melayu puteh dan  jarinya kembali berpintal tasbih...Ayah merenung jauh lagi ..... Saya pakaikan jam di tangan kirinya dan songkok putehnya kembali bertakhta di tempatnya. Tangan kanannya masih di dimasukan ubat. Masih terasa belum puas mengusap-usap kulit tangan ayah yang nipis dan lembut itu....Saya mencubit sesekali dan mengakui nilah lambang ketuaan.....kulit2 berkedut ...Ayah  nampak ceria sekali...Dah berselera nak makan dan boleh diajak bercakap-cakap. Saya berikan ayah kaca mata ....ayah memang suka membaca dan lazimnya buku atau berita yang dibacanya akan dikongsikan dengan mak dan kami. JIka menarik buku tersebut, dia akan galakan anak2 membacanya sendiri . Mampukah sikap ayah ini saya teladani .....?

Tiga hari selepas itu, tika sakitnya sakaratul, ayah sendiri yang mengulang-ulang menyebut penyaksian pada ALLAH...Subhanallah...ayah lancar menyebutnya dan ia menjadi semakin kuat dan kuat seperti bertahlil. Hinga kini ..mata saya pasti berkaca bila mngenangkan inilah ucapan ayah sebelum dia pergi...Mampukah saya menjejakinya ....?

Kini Ayah....telah tiada...pada hari Rabu 11062009 jam 2.30 pagi..ayah disahkan telah menyahut panggilan ilahi. Yang tinggal hanya kenangan...yang tinggal hanya kata-kata nasihatnya, perangsangnya dan tempat persemadiannya..  Ayah telah tiada namun semangat ayah masih bersama. Kerinduan memaksa untuk mengulanginya kembali mengenang saat-saat indahnya bersama ayah....Ayah yang menjadi mentor pada kami sekeluarga. Ayah yang penyayang, tenang, betanggungjawab dan amanah.

JUN menjadi saksi kesedihan....cukuplah saya kehilangan ayah dan usah nodai kemuliaan JUN ini dengan kesedihan biarpun ada kegumbiraan di celahnya. Menodai bulan pemergian ayah adalah satu pengkhianatan ( terhad untuk family Hj Mansor).Kepada anak2 ayah, ingatan ini saya kongsikan --- duhai abang2, kakak2, adik, anak2 saudaraku cucu2 cicit dan keturunan berikutnya...Berusahalah memperbanyakan amal, berdoa, tahlil,  yasin , sedekah,dan berbuatlah kebajikan dengan niatnya dihadiahkan untuk almarhum ayah.  Ini bukan rayuan derma tetapi atas kerelaan , keluhuran budi dan keikhlasan ....Berginfakkan harta, wangringgit, tenaga juga  ilmu  dengan diniatkan untuk ayah...Kita anak2 yang berazam menjadi anak2 soleh dan solehah dan keturunan kita memerhati apa yang telah dan sedang kita lakukan.... Berbahagia kita dilahirkan daripada zuriat yang tahu mnghargai dan mensyukuri dan sempurna tanggungjawabnya... terima kasih ALLAH menganugerahi kami ayah yang hebat ini.

Pusara ayah pasti terus dikunjungi dan dipelihara ....

AL FATIHAH
Ya ALLAH...kasihanilah kedua ibu bapa kami.. ampunilah mereka ya robb.3X
Kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihi dan membelai kami sejak kecil  hingga dewasa..
Berikan mereka kebaikan dan temukan kami di jannah firdausi mu
Terima kasih ALLAH...


ini adalah tulisan saya .tksh ALLAH .

8 comments:

Kakzakie said...

Assalamu'alaikum Ucu Ain... biarpun kish telah berlalu lama tapi menjerat rasa sendu dan sayu bila membaca N3 ini. Saat dia dijemput dgn mudah kalimah ALLAH dibibir moga pun begitu jua kelak...

Bersama kita doakan saudara-saudara kita yg telah pergi. Berpesan-pesan terutama pada anak-anak yg masih mentah moga sentiasa ingat utk berbuat kebakian yg diinfakkan buat yg telah tiada lagi...

ainhany said...

Waalaikumusalam kak,

iye ianya terkesan dan masih segar dalam ingatan....pemergiannya satu kehilangan...:(

insyaALLAH mudahan kita mmberi teladan yang terbaik sbagai saham akhirat bersama....mudahan pahala dan kebaikan akan berterusan biarpun kita telah tiada lagi.....

doakan cu ye.terima asih kak

Anonymous said...

Salam anakanda,

Terharu membaca kisah ini. Al Fatihah buat ayahanda. TEntu dia aman di sana. Doa byk2.
Bertuah Ain dpt bapa spt itu.
Moga kita semua mengikut jejak langkahnya.

Mamaju.

aizamia3 said...

teringat nenek yang baru dijemput Ilahi baru-baru ini..

Anonymous said...

rin wan n tok... -manja-

ainhany said...

waalikumusalam mamaju,

Amin. Mudahan2 doa dan hadiah buat almarhum berterusan hendaknya.

Terima kasih mama...Doakan keishatan dan keselamatan ain jua.

ainhany said...

salam aiza,

setiap kita pasti merasai kehilangan dan jadikan pemergian yng tersayangm sabagai iktibar..Muga nereka damai di sana..Al fatihah buat nenek aiza jua.

terima kasih

ainhany said...

salam manja,

tanpa mngenali mnja lebih lama pun mnja boleh kasih...inikan pula jasa wan yang 'mendewasakan' saya.

Doakan kesejahteraan dan rahmat buat wan dan muga tok sihat dan bahagia bersama kita..amin
terimakasih