Tuesday, June 22, 2010

Menjejaki ZAG's

Siapa ZAG---Nama srikandi ini ialah ZAINAB AL GHAZALI. Sengaja saya ringkaskan di sini untuk memudahkan saya menulisnya.
di mana kan ku cari wanita setabahmu.

Hujung minggu yang bermakna- wacana pengisian ilmiah yang mengimbau semangat perjuangan ZAG. Menyuntik semangat jihad dan daya juang untuk mengampuhkan iman demi kelangsungan perjuangan dakwah islam.

Sejarah dan perjuangan wanita kebal ini dihuraikan dari sudut yg berbeza oleh 3 pembentang yang arif d pagi sabtu yang hening ini. Menerusi pembentang pertama, Ustaz Ridhuan Mohd Nor,menyusuri riwayat hidup ZAG dgn kemunculan ikhwanul muslimin di Turki yang memberi tekanan kepada regim Jamal Abd Naseer yang berfahaman sekular.

ZAG dilahirkan di Buhaira Mesir pada 1917 mempunyai susur galur khalifah islam ke 2(keturunan saidina umar). Beliau mendepani perjuangan wanita dgn menubuhkan Jamaah wanita muslimah pada 1936. Bermatlamatkan membuka mata wanita dari diekploitasi penjajahan secular dgn mengembalikan kpda perjuangan islam. ZAG mencetuskan gabungan jemaahnya sbg sayap wanita ikhwanul muslimin. Kesinambungan perjuangan Hassan al banna ini diteruskan bersama Syed Qutb, Abd Fattah Ismail dll lagi.

ZAG telah dipenjarakan pada 1965 dan dijatuhi hukuman penjara selama 25 tahun. Selepas 6 tahun menghadapi penyiksaan di penjara beliau dibebaskan selepas AnwarSadat mengambil tampuk kepimpinan kerana kematian Jamal Abd Naseer( diserang penyakit jantung).

Truma penyiksaan dan penderitaan menghantui ZAG ketika dipenjarakan seperti dihina, di sebat, direndam hingga paras leher di air, di acu dengan anjing2, di paksa memakan makanan kotor, dipaksa diceraikan, di aib dan digertak akan diperkosakan . Namun ALLAH memeliharanya dan ini meningkatkan tekad dan iktizamnya bermunajat pada ALLAH. Saya kagum dengan kecekalan dan ketabahannya menghadapi penyiksaaan2 ini. 

Meminjam kata2 Pembentang ke 2 ustaz Zulqarnain Hassan( ketua jabatan KIAS) dalam mehnah perjuangan ZAG, dalam perjuangan islami ada 3 mehnah yang bakal dihadapi sama ada di fitnah, dipenjara ataupun di bunuh ataupun diusir. Inilah harga yang harus di bayar sebagai seorang pejuang. Penjara merupakan ruang pertapaan beribadah buat mereka seperti mana almarhum bapa HAMKA menyiapkan tafsir Al azhar( juzuk 1-30), Hasan Al banna juga Syed Qutub dll.

Penjaralah medan yang mengajar mereka lebih dekat dengan ALLAH dengan semangat yang tak pudar. Kilauan perjuangan diteruskan ZAG selepas dibebaskan. Beliau semakin lantang menyedar dan membimbing ummah ke redza ALLAH. Paparan video yang di dedahkan membuktikan serak suaranya semakin garang kesan di azab semasa dipenjarakan. Inilah harga pengajaran yang harus dibayar. Beliau meninggal di umur 88 tahun pada 3 ogos 2005. Jenazahnya disolatkan oleh jutaan ummah yang menghargai semangat dan perjuangannya.

Mengakiri sesi pembentangan pula oleh Ustaz Nik Abduh Nik Abd Aziz (NANA).  Ini merupakan pertemuan pertama saya dgn anak generasi TGNA. Mendengar ceramahnya dan mengaitkan dengan catatan alam mayanya dan buku penulisannya “sepahit jadam” membuatkan saya mengenalinya secara tak langsung. Saya rasa bertuah dengan kesempatan ini.

Beliau mengajak para hadirin khususnya muslimat menghayati rasa kecintaan kepada wadah perjuangan islam yang berputik. ZAG adalah ikon dalam gerakan dakwah islam kontemporari. Ikhwanul muslimin yang menjadi cerminan sejarah yang unggul untuk muslimat susuri perjuangannya. Peranan muslimat perlu diketengahkan dlm perjuangan masa kini.

Mengaitkan betapa islam menghargai wanita, di mana bersempena keistimewaan bulan REJAB pada isra mikrajnya. Diantara perjalanan rasullullah dari Masjid aqsa ke masjid haram, rasulullah telah diperlihatkan dgn dataran kuburan Masyitah, wanita cekal yangb tercatat dlm sejarah nabi musa. Inilah hikmah yang menunjukan betapa islam menghrgai dan menghormati perjuangan kaum wanita. Walaupun srikandi kita- ibu Masyitah, ibu Khadijah quwailid , Ibu Sumayya, Ibu Asma abu Bakar, dan beberapa nama lagi yang tercatat dalam al quran telah meninggal namun mereka menempa syurga di akhirat. Pengorbanan mereka menjadi cetusan buat kita.

Walaupun dlm mehnah seorang pejuang itu, tekanan demi tekanan akan dikenakan sama ada di tawarkan jawatan yang hebat, dikemukan keraguan untuk melemahkan semangat, di siksa ataupun di bunuh, namun menyerah tidak sekali. Kita wajib meletakan ALLAH, rasul dan perjuangan ISLAM untuk menyelamatkan ummah ..

Sekalung tahniah buat Masjid al Azim, dan Dewan muslimat Pas Selangor / Kwsan Pandan atas penganjuran majlis berhemah ini. Dengan keterbatasan waktu, perancangan dan pelaksaaan majlis wacana ZAG ini telah berjaya disempurnakan. Terima kasih kerana membuka kotak pemikiran saya tentang perjuangan dan rentetan kehidupan yang dikecapi di sebuah Negara Turki . Saya menghargai peranan ZAG dan akan terus meneroka penulisannya..Namun sejauhmanakah peranan saya sebagai muslimat untuk ummah bagi menempa syurga ALLAH???

Yang baik itu dari ALLAH jua diilhamkannya...
segala kekurangan adalah kelemahan saya ..
wallahu aklam

2 comments:

deena farhana said...

salam ainhany...

nice entry, deena baca dgn khusyuk..pertama kali baca tentang zainab al ghazali ni..trm ksh byk..

slm kenal buat ainhany :) moga sudi berukhuwah dgn pena farhana..

ainhany said...

waalaikumusalam dik deena

salam ukuhwah
alhamdulillah, ini hnyalah cebisan dari perjuangan ZAG's yang dikongsikan. Lagi satu info, beliau juga byk menulis dan ada catatan memoirnya dalam bahasa arab.(beruntungnya mreka yang mahir bahasa syurga ini)

terimaksh sudi berziarah..sama2 kita susuri jejak perjuangan tokoh islami..AL FATIHAH