Friday, July 20, 2012

ahlan wasahlan ya ramadzon

insyaALLAH...

ALHAMDULILLAH termaktub sudah...bahawasanya esok kita akan mula berpuasa. InsyaALLAH bermula malam ini kita pakat2 kalut menunaikan solat tarawih untuk malam pertama. Jangan lupa niat puasa tau..!!!.Pastinya masjid kembali ceria dengan limpahan jemaah dan program yg disusun. Jadikan permulaaan ramadan ini sebagai 'trigger" untuk mencapai lailatul qadar .Mudahan dengan niat yang tersimpul mati, kita sama2 beristiqomah hingga mencapai target di jauhi dari api neraka atau fasa ke 3 Ramadan..

Selamat datang Ramadan almubarak...selamat beribadah dan selamat melipatgandakan amal dan memperbanyakkan perkara sunat dan menjauhi perkara makruh. Berazamlah untuk menghidupkan sunnah dalam setiap perbuatan kita dan perbanyakan bersedekah..  Kemeriahan ini harus dikecapi oleh kita semua dan gunakan kesempatan ini sebelum dijemput pulang.

insyaALLAH, saya akan menyambut permulaan ramadan di kampung..Kesempatan bertemu mak dan memohon keampunan kepadanya sebelum ketibaan ramadan harus dimanfaatkan.  Merujuk kepada doa jibrail as menjelangnya Ramadan yakni:
Ya ALLAH KAU abaikanlah puasa umat Muhammad saw yang apabila sebelum memasuki Ramadan tidak melakukan berikut:
memohon ampun kepada ibubapa
bermaafan sesama suami isteri
bermaafan dengan orang sekitarnya.
Lantas nabi Muhammad saw mengaminkannya 3 kali.
Walaupun tidak diketahui sumbernya, namun ada kebenarannya. Kembalilah kita kepada fitrah.... Tak rugi kita mengamalkan perkara yang mendorong kepada kebaikan.  Oleh itu saya juga memohon ampun maaf, terlanjur bicara, terbatas pena dan apa jua khilaf sepanjang persaudaraan dan persahabatan  kita ini. Muga anugerah Ramadan ini milik kita bersama.

Doakan semuga di Ramadan ini, emak saya dapat menunaikan terawih dengan sempurna dan dianugerahi nikmat kesihatan dan ketenangan. Kudrat tua mak mengalahkan orang muda yang hanya mampu bertahan 8 rakaat ...sesekali mak selang-selikan dengan  solat duduk. InsyaALLAH mak boleh laksanakannya lagi kali ini.  Ayuh mak....mak sihat kan.

Juga buat anak2 dan cucu2ku di rantauan...walaupun kepanasan mencapai 50C, namun puasa tetap dilaksanakan..insyaALLAH kami di sini akan terus mendoakan kalian dan semuga dapat sama2 mengerjakan tarawih dan rukun2 lain dengan sempurna. Kerinduan pasti ada namun kehidupan perlu diteruskan....

Selain itu....pastinya pusara ayah dikunjungi lagi...Bacaan yasin, kuntuman mewangi dan siraman kasihsayang akan sentiasa bersamamu.....

KITA BOLEH!!

hayatilah bait puitisnya
SALAM RAMADAN DAN MAAF DZAHIR BATHIN

8 comments:

shami2 said...

Salam ain

Selamat menyambut Ramadhan Al mubarak

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

salam ramadhan & selamat berpuasa..
semoga amal ibadat kite diterima olehNya, amin!!!

ainhany said...

w'salam kak shahmi,

insyaALLAH sama2 imarahkan ramadan kali ini. Doakan ain jugak

terimakasih

ainhany said...

salam leily,

amin...
insyaALLAH

mama ju, said...

Amin2 di atas segal yang baik.

Kita imarahkan bulan yg mulia ini.
Maaf salah silap dari mama kpd Ain.

azlina said...

salam ramadan Ucu...
sama2 kita mengimarahkan bulan yg mulia ini..
selamat beramal..

ainhany said...

salam mamaju

salam ramadan...:)
sma2 kita saling bermaafan muga ketenangan dan keampunan ilahi kita kecapai...Amin

ainhany said...

salam ramadan kak ina,

insyaALLAH mudahan ALLAH menerima amal ibadah kita..doakan ucu jugak ye . terima ksh