Thursday, January 30, 2014

Tahniah Aminatul Farhatain

Bismillahirohmanirohin..

Dengan nama ALLAH yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Berapa kali kah lafaz ini kita ulang dan ulang dalam melaksanakan setiap perkara??  Masih saya ingat tak kala guru kami ingin meminum air ketika menyampaikan kuliahnya..Bermula dari membuka tudung botol, menuangkan air ke gelas,menutup tudung botol, memegang cawan, meneguk air sekali, dua kali, tiga kali......segalanya dimulai degn bismillah...Subhanallah indahnya bila setiap perilakunya dimulai degn bismillah.. Beliau bukan sekadar menyampaikan ilmu dakwahnya tapi turut beramal dengan ilmunya..Kagum saya dengan Ustaz Muhaizir Joi  ini yang suaranya juga  keudara  setiap pagii di KLfm dalam membicarakan kitab penawar hati.  Mudahan kita semua dapat  beramal  juga .Insya Allah

HARI INI....keputusan STAM2013 telah diumumkan. Tahniah dan syukur kepada semua  yang berjaya dan yang telah turut menyumbang kepada kejayaan keputusan STAM kali ini....Tak mumgkin dilupai jasa dan pengorbanan guru-guru, para ustaz/ustazah dan sokongan  serta doa yang berterusan dari ibu bapa yang dimuliakan....Mmmm.sapa-sapa yang ada anak2, anak saudara, sapupu sapapat pastinya akan turut menyumbangnya.Terima kasih ALLAH

PUTRAJAYA, 30 Jan (Bernama) -- Sebanyak 3,513 pelajar atau 60.4 peratus mendapat sekurang-kurangnya pangkat Maqbul (lulus) untuk 10 mata pelajaran yang diambil dalam peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2013 daripada 5,816 calon..Keputusan itu menurun 7.1 peratus berbanding 2012 apabila daripada 5,819 yang menduduki peperiksaan, 3,927 atau 67.5 lulus semua mata pelajaran..
Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia Datuk Dr Khair Mohamad Yusof berkata calon yang memperoleh sijil peringkat Mumtaz (cemerlang) pada 2013 ialah sebanyak 369 orang berbanding 385 orang pada tahun 2012.
Ditanya mengenai usaha kementerian dalam meningkatkan pencapaian peperiksaan STAM di masa akan datang, beliau berkata pihaknya kini merancang untuk mendapatkan penutur jati dari negara timur tengah untuk mengajar subjek Bahasa Arab.


Mengkhatam 10 subjek dalam tempuh setahun memang membebankan tapi kalian telah melaksanakan yang terbaik dalam menterjemahkan dalam keputusan ini demi kepentingan agama dan masyarakat....Natijahnya kini KPM pula akan menambahbaik keputusan akan datang dengan membandingakan keputusan terdahulu..
..Tidak terkecuali ingin saya rakamkan penghargaan tahniah dan terima kasih Allah yang telah memakbulkan  doa  anak saudara saya.   Sebagai antara  6 pelajar terbaik di sekolah SMKA An Nadhah  beliau memperolehi  8 subjek dengan mumtaz(cemerlang) dan 2 subjek Jayyid Jiddan (sangat baik).   Alhamdulilah  dan tahniah buat semua pelajar yang berjaya melonjakkan nama SMKA An Nadhah sebagai sekolah agama bantuan kerajaan  terbaik di Kedah Darulaman bagi STAM 2013

TAHNIAHye along...tidurmu pasti lena pas ini...Maklumlah debaran keputusan elah berakhir. Along telah buat yang terbaik  sebagai perintis dalam family..Seorang kakak yang penyanyang dan  menjadi contoh. Sehingga kini seingat saya...along senantiasa memperolehi kejayaan yang cemerlang dari UPSR, PMR, SPM dan kini STAM2013. Insya allah lembaran keputusan ini akan memberi peluang dan impian along untuk terus ke menara gading dan mngejar impiannya.. 

Along memang berhasrat untuk meneruskan pelajaran ke Mesir tapi secara peribadi, saya kurang setuju apatah lagi dengan pergolakan politik di Mesir yang masih goyang. Saranan Dr yusuf Qardawi  baru-baru ini saya setuju 100% yang menggesa ulama arab saudi berhenti menyokong kerajaan boneka tentera d Mesir yang menggunakan wang negara untuk membunuh rakyatnya dan menolak rampasan kuasa pada julai tahun lalu lagi . Ayuh kembalikan tahta pada Morsi dan kembalikan Mesir yang aman supaya ramai boleh bertamu.

seindah bowling....hidup perlu matlamat
Kejayaan along ini adalah satu permulaan buatnya meneruskan pengajian.. Ayuh along pegang tekad dan semangat untuk membantu ummat dengan ilmu dan amal . Jadikan semangat assyahid Ahmad Azam   sebagai rujukan. Muga ALLAH membantu along mencari peluang belajar dan dipermudahkan along membuat pilihan. Andaikata ada sebarang cadangan bagi membantu along membuat pilihan untuknya meneruskan pelajaran juga dialu-alukan.. Sebagai anak yang baik, saya yakin along akan menerima dengan tangan terbuka.  

Along 
seindah namamu di kagumi
Satu dalam sejuta engkaulah pemiliknya
AMINATUL FARHATAIN
kelahiranmu  dinanti di lebaran adha
  
hari ini
ibu ayah pasti mensyukuri
tiada berharga melainkan
ilmu diberi dimanfaati
akhlak mulia menjadi amalan 
sunnah menjadi sandaran

Ayuh
katakan pada mereka
restu dan redha kalian didambakan
iringi kejayaan dan langkah ini
akan ditteruskan..
insyaALLAH 

Tahniah along....muga ALLAH terus merahmati dan memberkati langkah2 along dalam kehidupan ini...
Anadinya tok dan wan masih bersama alangkah indahnya kan...Tentu wan dan tok akan bersyukur panjang.............
credit to BERNAMA2 comments:

Anonymous said...

CU,SMOGA ALLAH MRAHMATI & MMUDAHKN URUSAN KHIDPAN CU.KTE SMUE CAYUNK CU.:->

ainhany said...


Amin
kite pun sayang smua.