Sunday, August 27, 2017

harga sebiji bulb

assalamualaikum wbkth
salam ceria, salam selamat

lama tak cerita pasal D'vaku. Di usia yang mengasak 9 tahun sudah mula sengal2 tulang, kadang sakit yang tak disangka. Macam baru ni yang diganti mounting engine tapi bila  rcheck lampu depan sebelah kanan tak menyala. Yang dikesan bulbnya telah terbakar.

Tapi yang lebih terbakar bila bulb diganti untuk kedua2 belah. Aduh..parah...parah poketku..Pengalaman terdahulu untuk menggantikan sebiji bulb dalam harga rm50 .Tapi untuk kali ini RM160 untuk sepasang. Ya ALLAH  apalah nasib diriku ini menderma kepada tempat yang salah...(ayat pujuk diri).

Yang memeritkan bila pekerja kedai aksesori itu lebih memancing ku untuk membeli lampu yang bernilai RM400 untuk sepasang . Memang diakui cerahnya terang benderang sebab ia ada soket khas yang mengawal kecerahan lampu ni.bayangkan jauhnya beza rm50 ke rm400 tu...puas ku pujuk dengan tahap kemampuanku...sehingga dia menurunkan nilai nya menjadi RM310.00. Dalam antar a sedar dan tak, pekerja ni telah emngeluarkan kdua mentol keretaku . Ini bermakna saya perlukan dua biji untuk menyalakan dua lampu hadapan kereta.

Akhirnya saya TERPAKSA akur dan mngantikannya dengan bulb(mentol)  yang murah dan sepadan...Jangan tak percaya..yang murah tu pun berharga RM160 termasuk GST. ALLAH hurobi macam nak nagis mahalnya... Saya akui saya adalah mangsa dan keadaan ini menyempiitkan saya untuk lari kerana hari dah malam dan pekerja tu memaksa. Demi untuk keselamatan sendiri juga saya TERPAKSA. Di segi pemasangan dan pelarasan lampu juga tak seimbang. Memang tak sekata dan menyakitkan mata tapi untuk saya pergi sekali lagi dan membetulkan kedudukan lampu tersebut mengkin TIDAK LAGI. Cukuplah sekali diperbodohkan.

Moral of the story;
a) buat survey dulu sebelum lampu dibuka
b) elakan beli di kedai aksesori kereta
c) katakan tak dan cabut terus hatta lampu tak dipasang semula.
d) bayangkan jika tanpa GST..   duit itu jadi milik kita...

Lokasi kejadian : Puncak Jalil
Masa kejadian  : 830 mlm.

No comments: