Thursday, August 16, 2012

mood raya

hari ke 27 ramadan...jalan raya seakan lengang dan tiada lagi tingkah pemandu yang mengejar waktu. Fenomena awal ramai yang sedang bercuti dan merancang perjalanan pulang beraya. Suasana 'pohun nyior melambai2 dan balik kampung ...sindrom raya!!!

Pastinya rindu pada kampung halaman dan kenangan bersama tercinta bermain di kalbu. Andai dapat diputar waktu, ingin ku ulangi gembiranya raya bersama ayahanda tercinta..Ayah yang menyediakan segala keperluannya dan mak yang akan melengkapkannya..tapi.....Namun sebagai anak, saya pastikan setiap hari pasti ada kebajikan untuk aruah ayah dan mendoakannya...Itu kewajiban dan peranan yang mampu saya lakukan..mewariskan kebaikan seperti mana yang pernah ayah laksanakan.. terima kasih ayah.

Secara sukarela juga, buat pertama kalinya saya memikul tanggungjawab yang pernah ayah lakukan buat kami. Menyempurnakan fitrah mak walaupun mak berada di kampung.  Terasa satu kepuasan bila mengaminkan doa usai zakat dan fitrah dilunaskan..Mak jangan risau, kali ni anak mak yang ke 10 telah membayarnya...tapi sekiranya abang-abang masih dan akan membayarnya juga...silakan.. itu kewajiban mereka sebagai anak lelaki. Bayangkan pengorbanan mak ayah melunaskan fitrah kita dulu2... Takkan rugi orang yang memberi....

Balik kampung?? insyaALLAH esok bermulalah anak rantau ini  pulang ke desa...kita sama-sama cuti dan meraikan hari raya bersama family dan kerabat di kampung pula. Muga perjalanan selamat pergi dan balik.

Kepada sahabat-sahabat  ..
Saya mengambil peluang ini utk mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA dan
MAAF ZAHIR BATIN di pohoni atas sebarang kesilapan, kecuaian, keterlanjuran dan apa jua khilaf yang ada..Muga2 madrasah ramadan telah melenturkan hati ini untuk lebih berhati2 dalam mengkoreksi diri. Andai ada pertemuan...sudi2lah bertandang ke rumah...masih sudikah lagi ummihumairah singgah ke kampung ke?? Atau mungkinkah kak ina manjung bakal menjengok, atau puan hanim  sudi menegur air secawan dalam misi pualng ke desa..

selamat pulang kg buat familyku di rantauan..kak @Cikna, cikwan, abg nasir, abg zan sekeluarga juga selamat beraya di rantauan buat anak saudaraku...pastinya ketiadaaanmu dirasai dan keceriaan family tanpa kami..Pandai2lah jaga diri  dan iman  ye su dan dd, juga cucu2ku- alya, angah, abg hariz, dania, juga dinie. Tokchu tepat menanti kepulangan kalian nnti dan muga ALLAH pertemukan kita lagi ..apakah perasaan bila berjauhan dalam kegembiraan di syawal kelak??? Terima kasih ole2 diberi...chu amat hargai..

No comments: