Thursday, January 30, 2014

Tahniah Aminatul Farhatain

Bismillahirohmanirohin..

Dengan nama ALLAH yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Berapa kali kah lafaz ini kita ulang dan ulang dalam melaksanakan setiap perkara??  Masih saya ingat tak kala guru kami ingin meminum air ketika menyampaikan kuliahnya..Bermula dari membuka tudung botol, menuangkan air ke gelas,menutup tudung botol, memegang cawan, meneguk air sekali, dua kali, tiga kali......segalanya dimulai degn bismillah...Subhanallah indahnya bila setiap perilakunya dimulai degn bismillah.. Beliau bukan sekadar menyampaikan ilmu dakwahnya tapi turut beramal dengan ilmunya..Kagum saya dengan Ustaz Muhaizir Joi  ini yang suaranya juga  keudara  setiap pagii di KLfm dalam membicarakan kitab penawar hati.  Mudahan kita semua dapat  beramal  juga .Insya Allah

HARI INI....keputusan STAM2013 telah diumumkan. Tahniah dan syukur kepada semua  yang berjaya dan yang telah turut menyumbang kepada kejayaan keputusan STAM kali ini....Tak mumgkin dilupai jasa dan pengorbanan guru-guru, para ustaz/ustazah dan sokongan  serta doa yang berterusan dari ibu bapa yang dimuliakan....Mmmm.sapa-sapa yang ada anak2, anak saudara, sapupu sapapat pastinya akan turut menyumbangnya.Terima kasih ALLAH

PUTRAJAYA, 30 Jan (Bernama) -- Sebanyak 3,513 pelajar atau 60.4 peratus mendapat sekurang-kurangnya pangkat Maqbul (lulus) untuk 10 mata pelajaran yang diambil dalam peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2013 daripada 5,816 calon..Keputusan itu menurun 7.1 peratus berbanding 2012 apabila daripada 5,819 yang menduduki peperiksaan, 3,927 atau 67.5 lulus semua mata pelajaran..
Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia Datuk Dr Khair Mohamad Yusof berkata calon yang memperoleh sijil peringkat Mumtaz (cemerlang) pada 2013 ialah sebanyak 369 orang berbanding 385 orang pada tahun 2012.
Ditanya mengenai usaha kementerian dalam meningkatkan pencapaian peperiksaan STAM di masa akan datang, beliau berkata pihaknya kini merancang untuk mendapatkan penutur jati dari negara timur tengah untuk mengajar subjek Bahasa Arab.


Mengkhatam 10 subjek dalam tempuh setahun memang membebankan tapi kalian telah melaksanakan yang terbaik dalam menterjemahkan dalam keputusan ini demi kepentingan agama dan masyarakat....Natijahnya kini KPM pula akan menambahbaik keputusan akan datang dengan membandingakan keputusan terdahulu..
..Tidak terkecuali ingin saya rakamkan penghargaan tahniah dan terima kasih Allah yang telah memakbulkan  doa  anak saudara saya.   Sebagai antara  6 pelajar terbaik di sekolah SMKA An Nadhah  beliau memperolehi  8 subjek dengan mumtaz(cemerlang) dan 2 subjek Jayyid Jiddan (sangat baik).   Alhamdulilah  dan tahniah buat semua pelajar yang berjaya melonjakkan nama SMKA An Nadhah sebagai sekolah agama bantuan kerajaan  terbaik di Kedah Darulaman bagi STAM 2013

TAHNIAHye along...tidurmu pasti lena pas ini...Maklumlah debaran keputusan elah berakhir. Along telah buat yang terbaik  sebagai perintis dalam family..Seorang kakak yang penyanyang dan  menjadi contoh. Sehingga kini seingat saya...along senantiasa memperolehi kejayaan yang cemerlang dari UPSR, PMR, SPM dan kini STAM2013. Insya allah lembaran keputusan ini akan memberi peluang dan impian along untuk terus ke menara gading dan mngejar impiannya.. 

Along memang berhasrat untuk meneruskan pelajaran ke Mesir tapi secara peribadi, saya kurang setuju apatah lagi dengan pergolakan politik di Mesir yang masih goyang. Saranan Dr yusuf Qardawi  baru-baru ini saya setuju 100% yang menggesa ulama arab saudi berhenti menyokong kerajaan boneka tentera d Mesir yang menggunakan wang negara untuk membunuh rakyatnya dan menolak rampasan kuasa pada julai tahun lalu lagi . Ayuh kembalikan tahta pada Morsi dan kembalikan Mesir yang aman supaya ramai boleh bertamu.

seindah bowling....hidup perlu matlamat
Kejayaan along ini adalah satu permulaan buatnya meneruskan pengajian.. Ayuh along pegang tekad dan semangat untuk membantu ummat dengan ilmu dan amal . Jadikan semangat assyahid Ahmad Azam   sebagai rujukan. Muga ALLAH membantu along mencari peluang belajar dan dipermudahkan along membuat pilihan. Andaikata ada sebarang cadangan bagi membantu along membuat pilihan untuknya meneruskan pelajaran juga dialu-alukan.. Sebagai anak yang baik, saya yakin along akan menerima dengan tangan terbuka.  

Along 
seindah namamu di kagumi
Satu dalam sejuta engkaulah pemiliknya
AMINATUL FARHATAIN
kelahiranmu  dinanti di lebaran adha
  
hari ini
ibu ayah pasti mensyukuri
tiada berharga melainkan
ilmu diberi dimanfaati
akhlak mulia menjadi amalan 
sunnah menjadi sandaran

Ayuh
katakan pada mereka
restu dan redha kalian didambakan
iringi kejayaan dan langkah ini
akan ditteruskan..
insyaALLAH 

Tahniah along....muga ALLAH terus merahmati dan memberkati langkah2 along dalam kehidupan ini...
Anadinya tok dan wan masih bersama alangkah indahnya kan...Tentu wan dan tok akan bersyukur panjang.............
credit to BERNAMA



Wednesday, January 1, 2014

Diney dah 2 tahun


Selamat ulang tahun ke 2 buat cucunda saudaraku:: DINEY
MACAM COMEL JER?

Alhamdulillah  DINEY dlahirkan pada tanggal 1.1.2012 yakni dua tahun yang lalu di Kedah Medical Centre.
Ketika saya datang melawat, bayi kecil ini diasingkan dari bilik ibunya..Susah juga nak mencari biliknya..Maklumlah  dikawal ketat dan hanya orang yang berkenaan sahaja dibenarkan masuk. Tapi itu hanya seketika, kerana selepas dipastikan kesihatan  ibu dan anak sihat mereka dibenarkan keluar wad. Jadi sayalah yang meribanya dari hospital ke rumah. Alhamdulilah puteri bungsu lima beradik ini di sambut oleh abg dan kakak2nya dengan penuh ceria....masa tu ayahnya di mana yer?/ .....tika dilahirkan ayahnya berada nun di Abu dhabi kerana bertugas.

 Mengikut data family kami , Diniey adalah  cicit  ayah emak saya yang ke 20. Alhamdulilah...Mak masih sempat melihat pembesarannya sehinggalah mereka sekeluarga berhijrah ke Ruwais AD. Semasa pulang bercuti baru-baru ni, saya juga berkesempatan bercuti bersama mereka dari   AnCasa Teluk Kemang ke Grand season KL . Indahnya saat2 melayan puteri comel nie...geram sgt2 dan pandai pulak mengajuk satu dua perkataan... Sesekali pandang macm dora pun ada...hihiii..sory achu..tokchu melawak saja ye...

tudia cucu sapa nie????
Diney diambil dari kata Deen (agama) dan ni ( saya).. Mudahan puteri ini akan membawa obor agama dalam hidupnya, tindakan dan akhlaknya...Mudahan sentiasa membahagiakan ummi dan ayah dan akan terus manjaaaaaaaaaaaa..............dgn familynya ...


macam dora..

kalut nak solat jugak si kecik nie

achu nak posing jugak... 

Semuga ALLAH terus memberkati diney dan familynya di sana. Biarpun jauh namun kita dekat di hati dan ALLAH menjadi paksi kita bersama. Jaga diri dan agama...pasti ALLAH menjaga kita semua..Saam sayang dari tokchu muga2...diney sihat, selamat dan menceriakan family.. Ade rezeki kita jumpa lagi...  


2014 sudah datang...

Alhamdulilah

kita masih  diberi umur, nafas dan rezeki untuk meneruskan tahun 2014. Tahun yang mmberi seribu erti dan pelbagai tafsirannya.....Sama-samalah kita berdoa mudahan ALLAH mempermudahkan urusan hidup kita dengan bahagia  dunia dan akhirat.

Selamat datang 2014...
membuka lembaran kelendar kehidupan di tahun ini dengan penuh nekad dan keazaman baru.. bersediakah merealisasaikannya... Ayuh susun strategi dan mulakan hari ni.. Insya ALLAH barangsiapa berusaha pasti ade kejayaannya.. Belajarlah untuk mengingatkan diri dan berjimat cermat...

Saya berkongsi pangalaman di satu pagi di kotaraya....pagi yang nyaman bagi yang menyambut permulaan tahun baru. Bas yang bergerak dari PEndang  tiba di Pudu Central (kotaraya) seawal jam 415 pagi pada 1.1.2014. Di kala itu tak ramai lagi penumpang yang sampai melainkan kalangan generasi Y yang mengisi ruang yang ada. Saya turut serta melabuhkan diri di hamparan mozek berdepan dengan tangga bergerak masuk ke UTC. Inilah tempat yang saya rasakan selamat di waktu begini kerana cahayanya bendarang dan ada pengawal keselamatan UTC memantau.  Saya perhatikan ada macam2 gaya mereka menanti siang..ada yang terlelap bersandarkan beg, ada melentok di bahu kekasih, ada yang membelek2 smart phone masing-masing manakala selebihnya berborak-borak degn ragam muda mudi.

Sayalah pemerhati itu di satu pagi yang indah....memerhati anak2 generasi ini hati saya turut mendoakan mudahan ALLALH melindungi anak2 generasi ku daripada tergolong di kalangan ini.  Mengharapkan kesedaran mngundang dengan keikhlasan. Cukup2lah tahun 2013 bersosial dan kenali status diri . Saya takut degn ragam muda mudi hari ini yang tanpa segan silu menghampiri zina. Bayangkan usai menyaksikan pesta bunga api dan laungan tahun baru apa lagi yang mereka lakukan...Majoritinya di usia awal remaja ini adalah bercouple dan pakaiannya adalah 'boleh mengancam nafsu kelakian'. Astafirullah hal azaim..... Kasihan kepada jiwa-jiwa kosong ini  yang ingin mencari kebebasan dalam lingkup mereka sendiri. Padahnya menanti jika tersasar.

Bayangkan dalam waktu ini, mungkin ade juga seusia mereka, tidur di rumah, bersama family dan bermunajat dan memohon rahmat ilahi menghiasi diri.
Bertuahnya mereka termasuk dikalangan yang bersyukur. ...Indahnya kehidupan tanpa perlu berpesta sakan di awal tahun barukan....AKHLAK terjaga, AGAMA terpelihara. Duhai para penguasa bumiku tercinta....didiklah, pandulah dan arahkan generasi Y mencintai negara berpandukan agama ISLAM tercinta. Perjalanan mereka masih jauh dan mereka adalah anak2 yang mungkin bakal jadi menantu, adik atau saudara kita satu hari nanti. ALLAH tak pernah zalim kan.....

Selamat datang 2014,
YA ALLAH jadikan tahun ini adalah lebih baik dan perkenankan doa2 kami dan pandulah  kami semua menjadi anak-anak soleh-solehah. Ajari kami tentang iman, islam dan ehsan dan penuhilah ruang-ruang waktu kami dengan ilmu yang bermanfaat. Kuatkan jiwa-jiwa kami kebergantungan ke hadrat ALLAH taala dan afiatkan kami dan selamatkan kami dari segala fitnah dunia dan akhirat. Jadikan kelapangan waktu bagi  merapatkan silaturahim di antara kami dan sembuhkanlah saudara-saudara kami yang sedang sakit, jiran2 kami juga sahabat2 semua.....Murahkan rezeki kami untuk memberi dan berikan taufik hidayah berterusan buat kami. Izinkan anak-anak generasi kami bijak memilih rakan taulan dan membuat keputusan. YA ALLAH pindahkan kemudharatan buat  kami degn kemudahan dan pimpinlah kami untuk mebuat kebaikan dan kebajikan buat aruah2 ibu bapa kami dan maafilah mereka serta seluruh mereka yang di alam kubur. Gerakkan hati -hati kami untuk mengikuti sunnah rasul dalam kehidupan harian  dan  pandulah kami di alam ni........amin

 catatan 1.1.14